Zdravý recept

Oblíbené lasagne

  • Itálie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 140 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 120 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 62317

Ingredience

10 plátek Těstoviny Lasagne
Zelenina
3 polévková lžíce Bazalka
3 polévková lžíce Celer - nať
1 ks Cibule
1 ks Cuketa
400 g Hovězí maso mleté
1 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
3 špetka Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
1 kávová lžička Sůl
150 ml Víno červené
Bešamel
100 g Máslo čerstvé
1 l Mléko odtučněné
100 g Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička Muškátový oříšek
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
0,5 kávová lžička Sůl
30 g Sýr Parmezán
Na vytření dna zapékací mísy
0,5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
Na posypání
30 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
30 g Sýr Parmezán

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 488 kcal
Kilojoule 2 042kJ
8% Sacharidy 29 g
36% Tuky 27 g
25% Sodík 496 mg
48% Bílkoviny 27 g

Oblíbené lasagne postup přípravy receptu:

1

Omytou a očištěnou zeleninu: mrkev, celerovou nať, cibuli a cuketu pokrájíme nadrobno. V hlubší velké pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní pokrájenou zeleninu (kromě cukety), společně zeleninu s cibulí smažíme 3 minuty. Přidáme mleté hovězí maso a za častého promíchání vše smažíme dalších 5 minut. Směs ochutíme solí, čerstvě pomletým pepřem a smažíme znovu 5 minut. Poté přilijeme suché červené víno a směs povaříme 3 minuty, aby se vypařil alkohol. Přidáme konzervovaná rajčata, rajčatový protlak, cuketu a drobně posekané bazalkové lístky. Snížíme teplotu, znovu vše promícháme a pomalu budeme vařit asi jednu hodinu. Po 30 minutách směs promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí. Měli bychom uvařit výbornou hustou masovou směs.

2

Uvaříme bešamel: ve větším rendlíku rozehřejeme máslo, do něj přimícháme hladkou mouku. Mícháme, smažíme minutu, až budeme mít světlou jíšku. Na chvilku hrnec odstavíme z plotny a do jíšky postupně přimícháme horké mléko. Rendlík postavíme znovu na plotnu, za stálého míchání směs začne houstnout, poté přimícháme nastrouhaný parmezán, muškátový oříšek, omáčku dochutíme solí, pepřem a rendlík s omáčkou odstavíme z plotny. Celkově mouku s mlékem pomalu vaříme 10 minut.

3

Troubu si předehřejeme na 180°C.

4

Připravíme lasagne: zapékací mísu vymažeme olejem. Celé dno potřeme čtvrtinou bešamelu. Na něj položíme 3 plátky lasagní. Na ně navršíme polovinu masové směsi, kterou potřeme druhou třetinou bešamelu. Pak zase poklademe 3 plátky lasagní, které potřeme zbylou polovinou masové směsi. Na ni položíme znovu 3 plátky lasagní, potřeme je zbytkem bešamelu, posypeme parmezánem, na něj poklademe tenké plátky másla a celý povrch posypeme čerstvě pomletým pepřem.

5

Zapékací mísu vložíme do středu trouby. Pečeme 30 minut, pak mísu přendáme do vyššího patra, troubu zapneme na 200°C a pečeme dalších 15 minut. Lasagne pečeme dozlatova, budou křupavé. Zapékací mísu vytáhneme z trouby, lasagne krájíme na čtverce až po 5 minutách.

6

Nakrájené porce dáme na talíře a hned servírujeme.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept