Jarní kuřátko s játrovou nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jarní kuřátko s játrovou nádivkou
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62342 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1,5 kávová lžička | Grilovací koření |
60 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Sůl bylinková |
200 ml | Voda pitná |
Nádivka | |
---|---|
1 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
200 g | Kuřecí játra |
20 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko plnotučné |
1 ks | Mrkev kořen |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
3 ks | Rohlíky bílé |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Jarní kuřátko s játrovou nádivkou | |
1 ks | Kuřátko jarní |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 149,4mg |
Draslík | 286,0mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 149,4mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,3mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 180,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Cibule, Citrony, Muškátový oříšek, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Sůl bylinková, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mrkev kořen, Petržel - nať, Pórek, Rohlíky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Grilovací koření, Kuřecí játra, Kuřátko jarní nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Jarní kuřátko s játrovou nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Horkovzdušnou troubu zapneme na 185°C. Omyté a osušené jarní kuřátko osolíme z vnitřní strany. |
2 | Připravíme si nádivku: do mísy pokrájíme rohlíky na malé kostičky a zalijeme je mlékem. Omyjeme svazeček petrželky a pokrájíme ji nadrobno. Omytá kuřecí játra naškrabeme nožem. Očištěnou a omytou menší mrkev pokrájíme na kostičky, očištěný malý pórek na kroužky. Z omytého chemicky neošetřeného citrónu nastrouháme kůru přímo k rohlíkům a přidáme vymačkanou lžíci citrónové šťávy. Oloupeme cibuli, drobně ji pokrájíme a v malé pánvi na másle ji zpěníme. Čerstvá vejce rozklepneme, oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Žloutky, játra a všechnu pokrájenou zeleninu s vychladlou cibulkou dáme do mísy k rohlíkům. Směs důkladně promícháme se solí a muškátovým oříškem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho zapracujeme do nádivky. |
3 | Kuře naplníme nádivkou a uzavřeme nerezovou jehlou. Potom celé kuře posypeme grilovacím kořením, položíme do pekáče, podlijeme ho vodou a vložíme do středu trouby. Pečeme přibližně 90 minut. Po 20 minutách na kuře položíme plátky másla, během pečení kuře podléváme výpekem a 1-2x ho otočíme, aby bylo opečené ze všech stran do zlatohněda. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme vařené brambory a kompot nebo čerstvou zeleninu dle vlasního výběru.