Slovenská živáňská - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slovenská živáňská
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62399 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
8 ks | Brambory |
3 ks | Cibule |
3 ks | Klobása - Čabajka |
2 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 kávová lžička | Olej chilli |
3 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
3 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Paprika pálivá mletá |
3 ks | Paprika zelená |
1,5 kávová lžička | Pepř 4 barev |
300 g | Slanina vepřová |
1 polévková lžíce | Sůl |
500 g | Vepřová krkovice R.B. |
500 g | Vepřová plec |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 186,3mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 894,6mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 90,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Kmín drcený, Paprika mletá sladká, Paprika zelená, Slanina vepřová, Sůl, Vepřová plec mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása - Čabajka, Olej chilli, Olej olivový extra panenský, Pepř 4 barev mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Paprika pálivá mletá, Vepřová krkovice R.B. nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Slovenská živáňská postup přípravy receptu:
1 | Omyté vepřové maso osušíme a nakrájíme na plátky. Každý plátek osolíme, poypeme čerstvě pomletým pepřem, sladkou a pálivou paprikou a poskládáme je na sebe. Prorostou domácí slaninu a pikantní klobásu nakrájíme na plátky. Cibule očistíme a pokrájíme na plátky. Zelené masité papriky rozkrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme ji na proužky asi 2cm široké. Oloupeme a omyjeme velké brambory, pokrájíme je na plátky silné 5-7mm. |
2 | Připravíme si 3 větší obdélníky silného alobalu. Všechny ingredience (kromě brambor) rozdělíme na 3 díly. Postupně (na každý obdélník alobalu) poskládáme těsně za sebou střídavě maso, slaninu, cibuli, klobásu, až spotřebujeme všechny inkredience. Poté po stranách poskládáme plátky brambor, které osolíme a posypeme kmínem (2 brambory na osobu). |
3 | Vše pokapeme olivovým olejem, chilli olejem a pečlivě váleček s masem zabalíme do alobalu. Zabalenou živáňskou grilujeme nad žhavým uhlím přibližně 60-75 minut. |
4 | Každou porci v alobalu položíme na talíř a každý strávník si alobal opatrně otevře vidličkou sám. Dobrou chuť. |