Králík dušený se zeleninou a olivami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 220 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík dušený se zeleninou a olivami
Celkový čas: | 220 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 62420 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Celer bulvový |
3 stroužek | Česnek |
0,5 ks | Cibule |
1 ks | Králík |
20 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
20 g | Olivy černé |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
30 g | Petržel kořen |
20 g | Rajčata sušená sterilovaná |
1 ks | Rozmarýn čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno bílé |
Na vývar | |
---|---|
3 ks | Bobkový list |
50 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
50 g | Mrkev kořen |
5 ks | Nové koření celé |
5 ks | Pepř černý celý |
30 g | Petržel kořen |
0,3 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 350,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Rajčata sušená sterilovaná, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Nové koření celé, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Králík, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Olivy černé, Pepř černý mletý, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Králík dušený se zeleninou a olivami postup přípravy receptu:
1 | Králíka opláchneme a vykostíme, maso odložíme do mísy. Na vývar zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme. Kosti a odřezky z králíka vložíme do studené vody, přidáme zeleninu, cibuli, koření a sůl a na mírném plameni vaříme zhruba 2 hodiny. Hotový vývar přecedíme. |
2 | Vykostěné maso nakrájíme na stejné kousky, opepříme a osolíme. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme nadrobno, česnek na plátky. Očištěnou kořenovou zeleninu opláchneme a nakrájíme na kousky. Petrželovou nať jemně nasekáme. Vypeckované olivy rozpůlíme, sušená rajčata nakrájíme na kousky. |
3 | Okořeněné maso vložíme do kastrolu s rozehřátým olejem, zprudka ze všech stran orestujeme, poté vložíme do mísy. Na výpeku osmažíme česnek s cibulí a zeleninou. Na závěr přidáme rozmarýn s tymiánem. Změklou zeleninu podlijeme vínem a necháme zredukovat. Přilijeme zhruba 500 ml vývaru z králíka, přidáme orestované kousky králíka a pod přikrytím dusíme asi 25 minut. Poté přidáme olivy, rajčata a petrželovou nať. Před podáváním přidáme máslo a necháme rozpustit. |