Konfitovaný králík s noky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 440 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Konfitovaný králík s noky
Celkový čas: | 440 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 420 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 62456 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
3 ks | Bobkový list |
2 ks | Česnek |
1 ks | Citrony |
1 ks | Králík |
10 ks | Nové koření celé |
500 ml | Olej olivový |
500 ml | Olej rostlinný |
10 ks | Pepř černý celý |
50 g | Sůl mořská |
6 ks | Tymián čerstvý |
Na přílohu | |
---|---|
300 g | Brambory |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
3 polévková lžíce | Petržel nať sušená |
0,3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
1 l | Voda pitná |
Na špenát | |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř černý mletý |
100 g | Špenát listový čerstvý |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 509,9mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 7g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 170,1mg |
Vitamín E | 12,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 36,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Citrony, Nové koření celé, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Tymián čerstvý, Brambory, Cibule, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Česnek, Cibule, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Králík, Olej olivový, Sůl mořská, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Petržel nať sušená, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Konfitovaný králík s noky postup přípravy receptu:
1 | Králíka omyjeme a rozdělíme na čtvrtky. Vložíme do mísy a zasypeme solí. Přidáme rozmarýn, kůru z jednoho citronu, rozmačkané stroužky z jedné palice česneku, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře. Mísu přikryjeme fólií a vložíme na 4 hodiny do lednice marinovat. |
2 | Marinované porce králíka opláchneme a vložíme do pekáče. K masu přidáme zbylý tymián, zbylé nové koření, pepř, bobkové listy, celé stroužky z druhé palice česneku, zalijeme rostlinným i olivovým olejem, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Necháme konfitovat zhruba 3 hodiny. |
3 | Jako přílohu připravíme bramborové noky. Brambory oloupeme, omyjeme a ve slané vodě uvaříme do měkka. Poté scedíme, propasírujeme do mísy a osolíme. Přidáme rozšlehaná vejce se žloutkem, přimícháme tolik mouku, aby vzniklo tuhé těsto, které vypracujeme na vále. Vytvoříme podlouhlý váleček, z kterého krájíme menší kousky, vyválíme na tenčí válečky a šikmo krájíme nočky. Takto připravené nočky vhazujeme do vroucí vody a vaříme zhruba 4 minuty. |
4 | Cibuli nakrájíme nadrobno a na kousku másla zpěníme, přidáme okapané uvařené noky, zlehka orestujeme a zasypeme drobně posekanou petrželovou natí. |
5 | Listový špenát opláchneme a necháme okapat. V kastrolu na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, přidáme listy špenátu, osolíme, opepříme a zlehka orestujeme. Takto připravený špenát necháme na ubrousku okapat od přebytečného tuku. |
6 | Noky i špenát držíme před závěrem konfitování králíka až do podávání na teple. |