Závin s jablky, ořechy, sušeným ovocem a medem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závin s jablky, ořechy, sušeným ovocem a medem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62497 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
2 polévková lžíce | Brusinky sušené |
1 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
1,5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr skořicový |
4 polévková lžíce | Hrozinky |
10 ks | Jablka |
500 g | Listové těsto |
8 polévková lžíce | Med včelí |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
6 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 polévková lžíce | Skořice mletá |
4 polévková lžíce | Strouhanka |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 39,5mg |
Draslík | 343,7mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 139,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brusinky sušené, Cukr moučkový, Hrozinky, Jablka, Med včelí, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Strouhanka, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Listové těsto, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Závin s jablky, ořechy, sušeným ovocem a medem postup přípravy receptu:
1 | Omytá a oloupaná větší sladká jablka nastrouháme nahrubo do mísy a pokapeme je citrónovou šťávou. Připravíme vyloupané vlašské ořechy, které trochu rozlámeme. Hrozinky a sušené brusinky pořádně promyjeme a necháme v sítu odkapat. Troubu si předehřejeme na 180°C, plech vyložíme pečícím papírem. |
2 | Na pomoučeném válu balíček listového těsta rozdělíme na 2 díly. Uděláme 2 záviny: z každé poloviny těsta vyválíme obdélník o síle přibližně 3-4 mm. Těsta posypeme strouhankou, poklademe na ně nastrouhaná jablka, pokapeme je tekutým medem, posypeme skořicí, skořicovým cukrem, hrozinkami, brusinkami a ořechy. Těsta zabalíme do závinu tak, že nejdříve přehneme minimálně 3-4cm okraje těsta dovnitř, pak "balíme" závin. Opatrně oba záviny položíme na pečící papír, povrch těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme je do trouby. |
3 | Pečeme přibližně 20 minut do zlatova až zlatohněda. Upečené záviny necháme vychladnout, pak je posypeme moučkovým cukrem, nakrájíme porce a servírujeme. Dobrou chuť. |