Králík pečený na slanině, česneku a kořenové zelenině - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík pečený na slanině, česneku a kořenové zelenině
Králík pečený na slanině, česneku a kořenové zelenině
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62527 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
3 ks | Bobkový list |
200 g | Celer bulvový |
3 polévková lžíce | Celer - nať |
5 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
5 ks | Jalovec |
1,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1 ks | Králík |
2 ks | Mrkev kořen |
8 ks | Nové koření celé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
100 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
3 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 28g |
---|---|
Cholesterol | 378,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 57,5mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Celer bulvový, Česnek, Cibule, Kmín drcený, Nové koření celé, Petržel kořen, Slanina vepřová, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Jalovec, Králík, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Králík pečený na slanině, česneku a kořenové zelenině postup přípravy receptu:
1 | Omyté porce mladého králíka osolíme, posypeme drceným kmínem a čerstvě posypaným pepřem. Troubu si předehřeme na 200°C. |
2 | Kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli s česnekem oloupeme, omyjeme a pokrájíme vše na plátky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a necháme odkapat. Polovinu nakrájených plátků vepřové a anglické slaniny poklademe do pekáče, na ně položíme porce králíka, přidáme bobkové listy, nové koření, jalovec, maso podlijeme přibližně 100ml vody, pekáč zakryjeme a vložíme do trouby. |
3 | Po 30 minutách maso obrátíme, mezi porce dáme pokrájenou zeleninu, přidáme petrželovou a celerovou nať, zbývajícími plátky slaniny poklademe na maso a přilijeme přibližně 100ml vody. Pekáč dáme znovu do trouby a pečeme dalších 30-35 minut. Během pečení maso obracíme a poléváme výpekem. |
4 | Po hodině pečení, když je maso téměř měkké, odkryjeme poklici, maso polijeme výpekem a pečeme do doby, dokud maso nezíská zlatohnědou kůrku. Během pečení nesmíme zapomenout občas maso polévat výpekem, případně podlít vodou. |
Poznámka
K pečenému králiku na zelenině podáváme bramborové knedlíky nebo vařené brambory.