Sobotní housky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sobotní housky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 62534 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
0,3 kávová lžička | Cukr krystal |
1 polévková lžíce | Droždí |
2 polévková lžíce | Dýňové semínko |
25 g | Máslo čerstvé |
70 ml | Mléko odtučněné |
250 g | Mouka pšeničná celozrnná |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 456,2mg |
---|---|
Cholesterol | 27,5mg |
Draslík | 59,8mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 28,3mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Droždí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko odtučněné, Mouka pšeničná celozrnná mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Dýňové semínko nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Sobotní housky postup přípravy receptu:
1 | Zlehka zahřejeme mléko a máslo v malém hrnci. Mouku s vlažným mlékem a solí dáme do mísy. Přidáme vejce, kvasnice a cukr a mixérem vypracujeme do hladkého těsta. |
2 | Na teplém místě necháme těsto vykynout 30 minut. Až těsto dvakrát zvětší svůj objem, přidáme polovinu dýňových semínek a rukou těsto hněteme. Poté necháme kynout dalších 30 minut. |
3 | Rozehřejeme troubu na 200 stupňů Celsia (plynová trouba stupeň 3-4, horkovzdušná 180 stupňů Celsia). |
4 | Z vykynutého těsta vytvarujeme 10 kusů stejně velkých housek a dáme je plech s pečicím papírem. Zbylá dýňová semínka zamáčkneme do housek. |
5 | Pečeme 20-30 minut na středním roštu trouby. |
Poznámka
Na dno trouby můžeme položit žáruvzdornou nádobu s vodou, díky tomu nakynou housky ještě lépe. Nemusíme péci všech deset housek najednou, neupečené můžeme dát zamrazit a kdykoli po rozmrazení dle receptu dopéct. Recept můžeme obměňovat používáním různých druhů semínek, například sezamovými, makovými, slunečnicovými nebo lněnými.