Mražené grilované makrely na přímém grilu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 24 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mražené grilované makrely na přímém grilu
Celkový čas: | 24 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 14 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62574 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
10 stroužek | Česnek |
2 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
4 ks | Makrela obecná |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
Marináda | |
---|---|
1 polévková lžíce | Koření na ryby |
100 ml | Olej olivový extra panenský |
Na potření mřížky a kleští | |
1,5 polévková lžíce | Olej olivový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 240,0mg |
Draslík | 50,4mg |
Vláknina | 525,0mg |
Vitamín A | 1,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,9mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Makrela obecná, Sůl mořská, Koření na ryby, Olej olivový extra panenský, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Mražené grilované makrely na přímém grilu postup přípravy receptu:
1 | Mražené vykuchané makrely necháme rozmrazit, pořádně je promyjeme i zevnitř a osušíme je. Pak je pokapeme citrónovou šťávou i zevnitř, necháme je položené na hřbetu minimálně 30 minut. |
2 | V misce promícháme koření na ryby s olivovým olejem. Mezitím očistíme a na plátky pokrájíme 8-10 stroužků česneku. Makrely znovu omyjeme pod tekoucí vodou, osušíme je papírovou utěrkou, zevnitř je potřeme olejem, osolíme a vložíme do každé z nich nakrájené plátky česneku. Zvrchu makrely mírně na několika místech na kůži nařízneme do hlouby 1-2mm, potřeme připraveným kořením na ryby z každé strany. Koření štětcem vtlačíme do zářezů. Takto připravené ryby necháme dalších 360-120 marinovat v chladu. |
3 | Gril připravíme na přímé grilování, ale 1/3 necháme volnou. Makrely poklademe na mřížku, kterou jsme potřeli olejem, kůží nahoru a grilujeme je 6-7 minut podle velikosti. Po 6-7 minutách makrely otočíme kovovými kleštěmi, které též potřeme olejeme a grilujeme je dalších 5-6 minut. V polovině grilování makrely potřeme marinádou z koření. |
4 | Pokud by se nám zdálo, že makrely nejsou celkem ugrilované, odložíme je na roštu bokem (do bezpečné zóny) a nepřímo je budeme grilovat 1-2 minuty. Dobrou chuť. |