Musaka z mletého hovězího masa - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Musaka z mletého hovězího masa
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 62595 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
400 g | Brambory |
3 ks | Celer řapíkatý |
5 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
500 g | Hovězí maso mleté |
300 ml | Hovězí vývar základní |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 ks | Protlak rajčatový sterilovaný |
0,3 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno červené |
Na lilky | |
---|---|
2 ks | Lilek |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
3 špetka | Skořice mletá |
2 špetka | Sůl |
Na bešamel | |
2 ks | Bobkový list |
70 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko plnotučné |
70 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 103,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 398,8mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,5mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 337,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Hovězí vývar základní, Protlak rajčatový sterilovaný, Sůl, Víno červené, Lilek, Skořice mletá, Sůl, Bobkový list mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Olej olivový, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Musaka z mletého hovězího masa postup přípravy receptu:
1 | Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno, lilky očistíme a nakrájíme na plátky, řapíky celeru očistíme, opláchneme a nakrájíme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky. |
2 | Na rozpáleném olivovém oleji zpěníme cibuli, přidáme česnek a celer a zarestujeme. Poté vmícháme maso, restujeme za stálého míchání. Na závěr přidáme rajčatový protlak, pár vteřin smažíme, poté přilijeme víno, přidáme bobkové listy a vaříme do odvaření alkoholu. Přilijeme vývar a ragú dusíme, až je maso měkké. Hotové ragú ochutíme solí a pepřem. |
3 | V mezičase na oleji osmažíme dozlatova z obou stran plátky lilků, odložíme na talíř, osolíme, opepříme a poprášíme skořicí. |
4 | V hrnci ohřejeme mléko s bobkovými listy. V hlubším kastrolu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a připravíme světlou jíšku. Do vychladlé jíšky zašleháme postupně teplé mléko, dbáme, aby se netvořily hrudky. |
5 | Do zapékací mísy naskládáme vrstvu plátků brambor, které jsme oloupali a omyli. Přelijeme částí bešamelu, narovnáme část ragú, poklademe částí lilků a postup opakujeme, až vše spotřebujeme(poslední vrstvou je maso přelité bešamelem). |
6 | Musaku v troubě předehřáté na 160 °C zapékáme zhruba 45 minut. |