Oblíbený bramborový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Oblíbený bramborový salát
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62597 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
2 kg | Brambory |
1 ks | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
2 polévková lžíce | Hořčice plnotučná |
100 g | Hrášek mražený |
2 polévková lžíce | Jogurt bílý |
200 g | Majonéza |
3 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Okurky sterilované |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1,5 kávová lžička | Sůl |
350 g | Šunkový salám |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 163,8mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 78,8mg |
Vitamín E | 4,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Celer bulvový, Cibule, Hrášek mražený, Jogurt bílý, Majonéza, Petržel kořen, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice plnotučná, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva, Okurky sterilované, Šunkový salám nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Oblíbený bramborový salát postup přípravy receptu:
1 | V jednom hrnci uvaříme omyté brambory ve slupce doměkka, ale neměly by se převařit. Měly by být přibližně stejné velikosti, vaříme je přibližně 20 minut. V druhém hrnci si uvaříme doměkka dobře omytou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel). Vaříme ji přibližně 15-20 minut. |
2 | Vajíčka uvaříme natvrdo, vaříme je 9 minut. Uvařenou zeleninu, vejce a brambory po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, přibližně 1x1cm velké. Vše dáme do velké mísy. Ještě na kostičky nakrájíme šunkový salám a sterilované sladkokyselé okurky, očištěné cibule pokrájíme nadrobno a přidáme vše k zelenině do mísy. |
3 | V rendlíku přivedeme k varu vodu, nasypeme do ní mražený hrášek a vaříme jen krátce, scezený a vychladlý dáme do mísy. |
4 | V misce vymícháme majonézu Hellmanns se smetanovým jogurtem. Všechny pokrájené ingredience v míse promícháme, ochutíme je solí, pepřem a hořčicí. Pak přidáme majonézu s jogurtem a znovu vše promícháme, případně dochutíme solí a citrónovou šťávou. Salát necháme v chladu odležet minimálně 2 hodiny, pak podáváme. |
Poznámka
Voda na vaření - podle potřeby. Místo citrónu můžeme salát dochutit přidáním jak hořčice, majonézy nebo láku z okurek (zvlášť lák z okurek se přidává nejvíce). Podle chuti do salátu můžeme přidat i na kostičky pokrájený tvrdý sýr. Dáváme pozor hlavně na sůl, protože jakmile se salát rozloží, je slanější.