Křehký závin s tvarohem a jablíčky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký závin s tvarohem a jablíčky
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62636 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
12 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko plnotučné |
500 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na pomoučení válu | |
---|---|
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Náplň | |
1 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 hrst | Hrozinky |
8 ks | Jablka |
2 hrst | Ořechy vlašské |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
250 g | Tvaroh konzumní |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na potření závinů | |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 39g |
---|---|
Cholesterol | 67,1mg |
Draslík | 259,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 159,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 194,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Hrozinky, Jablka, Ořechy vlašské, Vaječný žloutek slepičí, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh konzumní mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký závin s tvarohem a jablíčky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme do ní vejce, cukr, vlahé rozpuštěné máslo, lžíci octa, vše promícháme a za stálého míchání přidáme podle potřeby vlahé mléko. Znovu těsto promícháme a pak rukami na pomoučeném vále vypracujeme těsto. Mělo by být hladké a vláčné. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho chvíli odpočinout. Plech si vyložíme pečícím papírem. Troubu si zapneme na 180°C. |
2 | Mezitím omyjeme a osušíme jablka, nastrouháme je do mísy, pokapeme je citrónovou šťávou a promícháme. Hrozinky promyjeme v sítku a necháme je odkapat. Tvaroh v misce promícháme se žloutkem, cukrem, vanilkovým cukrem a smetanou. |
3 | Těsto rozdělíme na 2 díly. Z každého vyválíme plát ve tvaru obdélníku o síle 5-6mm. Na obě placky rozložíme jablka, hrozinky, posypeme je mletou skořici a cukrem. Na vrstvu jablek rozetřeme tvaroh, ten posypeme vlašskými ořechy. Každé těsto zabalíme do tvaru závinu tak, že nejdříve přehneme dovnitř na náplň okraje těsta (2-3cm), pak těsto 2x přehneme přes sebe. Záviny potřeme rozšlehaným bílkem a opatrně je přeneseme na připravený plech. |
4 | Záviny pečeme dozlatova až zlatohněda přibližně 20-25 minut. Záviny krájíme a podáváme až po vychlazení. |