Zelenina s čočkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 145 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zelenina s čočkou
Celkový čas: | 145 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 62678 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
120 g | Čočka jedlá |
1 špetka | Libeček |
1 ks | Mrkev kořen |
10 ml | Olej kukuřičný |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 špetka | Petržel - nať |
4 ks | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
2,3 l | Voda pitná |
150 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 1,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 49g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,1mg |
Vitamín E | 2,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Čočka jedlá, Olej kukuřičný, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zelenina s čočkou postup přípravy receptu:
1 | Osm lžic sušené čočky (120 g) necháme namočit dvě hodiny ve vodě. Pak vodu slijeme. |
2 | Omyjeme rajčata, zbavíme je slupky a pokrájíme na kostičky. Omyjeme a očistíme mrkev a nakrájíme najemno. Stejně tak i cibuli a česnek. |
3 | Zeleninu podusíme v hrnci na rozehřátém oleji, nakonec přidáme rajčata. |
4 | Přidáme namočenou čočku, zalijeme zeleninovým vývarem. Necháme vařit, dokud celá hmota nezhoustne. |
5 | Bylinky omyjeme, najemno nasekáme a ochutíme a okořeníme zeleninu s čočkou. |
Poznámka
K ochucení můžeme použít i ocet a cukr, pro získání sladkokyselé chuti. Místo uvedené zeleniny můžeme použit sojové a bambusové klíčky, kešu oříšky, hlívu ústřičnou, sojový olej a trochu sojové omáčky, získáme asijskou zeleninu s čočkou zajímavé chuti.