Kulajda II - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kulajda II
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 62729 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
4 ks | Brambory |
1 ks | Cibule |
1 hrst | Houby sušené |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
50 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
1 l | Vývar zeleninový |
100 ml | Zakysaná smetana |
2 polévková lžíce | Hladká mouka pšeničná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 34g |
---|---|
Cholesterol | 165,2mg |
Draslík | 837,2mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 335,3mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,5mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Cibule, Kmín drcený, Nové koření celé, Ocet vinný, Sůl, Vejce slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní), Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Hladká mouka pšeničná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kulajda II postup přípravy receptu:
1 | Sušené houby namočíme do vody den předem. |
2 | V hrnci necháme rozpustit máslo a orestujeme na něm cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme dvě lžíce hladké mouky a kmín a připravíme si zápražku. |
3 | Zalijeme vývarem a přidáme brambory nakrájené na kostičky a houby. Osolíme a přidáme bobkový list a nové koření. Vaříme doměkka, poté bobkový list i nové koření vyjmeme. |
4 | Přidáme obě smetany a kopr. Povaříme 5-10 minut a přidáme vejce, které rozšleháme. |
5 | Přidáme ocet podle chuti, povaříme a podáváme. |
Poznámka
Chuť dolaďujeme přidáním cukru a octa.