Paella - španělské rizoto - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Paella - španělské rizoto
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62754 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
400 g | Mořské plody mix |
60 ml | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 ks | Rajčata |
750 g | Rýže loupaná |
1 špetka | Šafrán |
1,5 kávová lžička | Sůl mořská |
150 ml | Víno bílé |
1,5 l | Vývar zeleninový |
Na ozdobu | |
---|---|
1 ks | Grapefruity |
1 ks | Pomeranč červený |
Paella - španělské rizoto | |
4 ks | Chilli paprička |
500 g | Kuřecí prsa |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 166g |
---|---|
Cholesterol | 69,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 77,8mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Rajčata, Rýže loupaná, Víno bílé, Grapefruity, Chilli paprička mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mořské plody mix, Olej olivový, Pepř černý mletý, Šafrán, Sůl mořská, Vývar zeleninový, Kuřecí prsa mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pomeranč červený nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Paella - španělské rizoto postup přípravy receptu:
1 | Dobře omytou rýži necháme v sítu okapat. Omytá zralá rajčata ponoříme do horké vody na 30sekund, pak je zhladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Červené chilli papričky a papriky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a pokrájíme je na nudličky. Omyté kuřecí maso bez kůže osušíme a pokrájíme na malé kostičky. Ještě si očistíme cibule s česnekem, oboje pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté mořské plody - kalamáry pokrájíme na kroužky. |
2 | Omytý grapefruid a červený pomeranč oloupeme a plátky si odložíme na ozdobu. |
3 | Ve velké hluboké (litinové) pánvi rozehřejeme olej, na něm osmažíme cibuli s česnekem, po 1-2 minutách přidáme chilli papričky a pokrájenou papriku a rajčata. Za stálého míchání přidáme kousky kuřete, kalamáry a vše zprudka restujeme 3-4 minuty. Pak přidáme rýži, krátce ji orestujeme a zalijeme zeleninovým vývarem a vínem. Vše vaříme zprudka 10 minut, pak zamícháme špetku šafránu. Teplotu snížíme na minimum, paellu ochutíme solí, pepřem, pánev zakryjeme poklicí a směs dusíme 15-20 minut, dokud není rýže měkká a v pánvi není žádná tekutina. |
4 | Paellu servírujeme v té samé pánvi nebo na velké míse, dokola ji ozdobíme plátky grepu a pomeranče. |
Poznámka
Paella - název pochází z pánve zvané paellera, ve které se rýže s mořskými plody a masem vařila a servírovala. Místo kuřecího masa můžeme dát do rýže 8 tygřích krevet.