Vepřové koleno pečené na černém pivu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vepřové koleno pečené na černém pivu
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62774 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
500 ml | Pivo tmavé 12% 4,0% obj. |
Vařené koleno | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
6 ks | Nové koření celé |
6 ks | Pepř černý celý |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
1 kg | Vepřové koleno |
3 l | Voda pitná |
Marináda | |
9 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Kmín mletý |
1 polévková lžíce | Majoránka |
4 polévková lžíce | Olej Heliol jedlý |
2 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
1 kávová lžička | Paprika pálivá mletá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Příloha | |
3 polévková lžíce | Hořčice Dijonská |
3 polévková lžíce | Křen |
6 plátek | Pšenično žitný chleba |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 215,4mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 439,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná, Česnek, Majoránka, Paprika mletá sladká, Sůl, Křen mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pivo tmavé 12% 4,0% obj., Vepřové koleno, Kmín mletý, Olej Heliol jedlý, Pepř černý mletý, Hořčice Dijonská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Paprika pálivá mletá, Pšenično žitný chleba nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vepřové koleno pečené na černém pivu postup přípravy receptu:
1 | Očištěné vepřové koleno vložíme do hrnce, zalejeme ho vodou, přidáme k němu očištěnou cibuli i s vrchní slupkou (aby se nerozvařila), bobkové listy, celý pepř, nové koření a sůl. Koleno budeme pod poklicí pomalu vařit do poloměkka minimálně 45 minut. |
2 | Troubu si předehřejeme na 200°C. Očistíme stroužky česneku a připravíme si marinádu na potírání: do misky dáme utřený česnek se solí, přidáme olej, pepř, sladkou a pálivou papriku, mletý kmín a sušenou majoránku, kterou v prstech hodně rozemneme. Marinádu dobře promícháme. |
3 | Polouvařené koleno dáme do pekáče, ostrým nožem do kůže i masa uděláme více zářezů, hlubokých 2-3 mm do tvaru čtverečků (přibližně 2x2cm). Celé koleno důkladně potřeme marinádou a dáme péct. Během pečení koleno potíráme zbylou marinádou a otáčíme ho. Po 30 minutách koleno polijeme pivem a pečeme do zlatohněda, přibližně dalších 20-25 minut. Během té doby koleno poléváme výpekem z piva. Teplé koleno naporcujeme a podáváme s čerstvým chlebem, hořčicí a nastrouhaným křenem. |