Recept

Košíčky pro mlsné jazýčky

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 62775

Ingredience

Těsto na košíčky
80 g Cukr moučkový
300 g Mouka pšeničná hladká T 650
200 g Máslo čerstvé
2 ks Vaječný žloutek slepičí
Náplň
1,5 polévková lžíce Džem meruňkový
100 g Ořechy vlašské
120 g Piškoty dětské kulaté
5 polévková lžíce Rum
3 špetka Skořice mletá
250 ml Smetana 12% (konzumní)
Čokoládová poleva
1 polévková lžíce Cukr moučkový
200 ml Smetana 33% (šlehačka)
200 g Čokoláda na vaření

Nutriční hodnoty jedné porce

11% Kalorie 213 kcal
Kilojoule 890kJ
5% Sacharidy 19 g
18% Tuky 14 g
0% Sodík 2 mg
6% Bílkoviny 3 g

Košíčky pro mlsné jazýčky postup přípravy receptu:

1

Den předem si připravíme těsto na košíčky: do mísy prosejeme hladkou mouku, přimícháme do ní moučkový cukr, na kostky změklé máslo a 2 čerstvé žloutky. Vše promícháme a rukama těsto vypracujeme nejdříve v míse, pak na vále. Mělo by být hladké a vláčné. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho potravinářské fólie a dáme ho do chladna odpočinout.

2

Druhý den si předehřejeme troubu na 170°C. Formičky na košíčky naplníme změklým těstem, poklademe je na plech a dáme do středu trouby péct. Pečeme je dozlatova přibližně 15 minut. Ještě horké košíčky opatrně vyklopíme a necháme je vychladnout.

3

Připravíme si náplň: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, pak rendlík odstavíme z plotny, dáme do smetany rozmačkané dětské piškoty, mleté vlašské ořechy, 5 lžic rumu, 2-3 špetky skořice a do vychladlé směsi zamícháme 1 lžíci pikantního džemu. Směs dobře promícháme. Poté kopcovitou lžičkou naplníme košíčky a do středu náplně zapíchneme po 1/2 vlašského ořechu.

4

Pak si uvaříme jednoduchou čokoládovou polevu: v rendlíku, který jsme posadili do vodní lázně, rozpustíme nalámanou čokoládu na vaření, v druhém rendlíku zahřejeme smetanu a zamícháme do ní 1 lžíci moučkového cukru. Postupně pak sladkou smetanu budeme lít k čokoládě, která ještě není úplně rozpuštěná a mícháme tak dlouho, až se čokoláda spojí se smetanou do hladké polevy. (Pokud by se nám zdála poleva příliš tuhá, přimícháme do ní 2-3 lžíce teplé smetany).

5

Polevu nabíráme lžicí a košíčky s náplní polijeme a necháme zatuhnout.

6

Dobrou chuť.

Poznámka

Podle velikosti formiček by mělo těsto být na 25-30ks košíčků. Hotové košíčky v uložené v chladničce vydrží až 7-10 dnů.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept