Fajn koláč s mákem slazený stévií - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fajn koláč s mákem slazený stévií
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62883 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Křehké těsto | |
---|---|
1 kávová lžička | Kypřící prášek do pečiva |
55 g | Mléko plnotučné sušené |
55 g | Mouka pšeničná celozrnná |
220 g | Mouka špaldová |
55 ml | Olej slunečnicový |
165 ml | Voda pitná |
Náplň | |
2 špetka | Hřebíček mletý |
1 ks | Jablka |
90 g | Mák mletý |
2 polévková lžíce | Mandle |
30 g | Mléko plnotučné sušené |
2 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Rum |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | stévie |
300 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 8,5mg |
Draslík | 133,9mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 12,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,0mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej slunečnicový, Voda pitná, Hřebíček mletý, Jablka, Mandle, Ořechy vlašské, Rum, Skořice mletá, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné sušené, Mouka pšeničná celozrnná, Mouka špaldová, Mák mletý, Mléko plnotučné sušené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek do pečiva, stévie nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Fajn koláč s mákem slazený stévií postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si nejdříve křehké těsto: do mísy nasypeme 55g celozrnné mouky, 220g hladké špaldové mouky, 1 lžičku kypřícího prášku, 55g sušeného mléka, 55ml oleje, vše promícháme, postupně do mouky přilijeme 165ml mírně vlahé vody a vypracujeme polotuhé těsto, které se nebude lepit. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a odložíme ho na hodinu do chladna. |
2 | Mezitím si připravíme makovou náplň: v rendlíku rozmícháme 300ml vlahé vody s 30g sušeného mléka dohladka. Vodu s mlékem pomalu přivedeme k varu, přidáme k němu 90g pomletého máku, 1 lžičku stévie, 1 lžičku rumu, 2 špetky pomletého hřebíčku, 1/2 lžičky skořice a najemno nastrouhané oloupané jablko. Za stálého míchání mák vaříme pomalu do zhoustnutí (přibližně 8 minut). Poté makovou náplň necháme vychladnout. Pečící plech vyložíme pečícím papírem.Troubu si předehřejeme na 170°C. |
3 | Na pomoučeném vále těsto vyválíme na placku vysokou do 9mm. Opatrně ji položíme na připravený plech. Celý povrch těsta rovnoměrně potřemme makovou náplní, posypeme posekanými ořechy a oloupanými mandlemi. |
4 | Koláč vložíme do rozehřáté trouby. Pečeme pomalu, přibližně 45-55 minut dozlatova. |
5 | Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme. Dobrou chuť. |