Domácí šunka vařená v šunkovaru - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí šunka vařená v šunkovaru
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62910 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
200 g | Kuřecí prsa |
25 g | Sůl |
800 g | Vepřová kýta |
55 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 748,3mg |
---|---|
Cholesterol | 83,0mg |
Draslík | 427,8mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 14,5mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Sůl, Vepřová kýta, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kuřecí prsa mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí šunka vařená v šunkovaru postup přípravy receptu:
1 | Výběr masa je důležitý. Libovou kýtu a libové kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky přibližně velké jako do guláše (asi 3x3cm). |
2 | Kostky masa postupně budeme dávat do mísy a jednotlivé vrstvy masa prosolíme a nakonec maso posypeme 1/2 lžíce práškového cukru. Čistýma rukama maso musíme důkladně propracovat tak, že nejdřive maso promícháme, pak ho budeme hníst rukama tak dlouho, až se na okrajích bude vylučovat mazlavá bílkovina. Během tohoto hnětení budeme k masu přilévat vodu. Tento proces je velmi důležitý, čím déle maso hněteme, tím lépe. Trvá to přibližně 30 minut. |
3 | Pak z vypracovaného masa odebereme hrst, kterou pomeleme na masovém strojku a znovu ji do vypracovaného masa dobře zamícháme. Tímto způsobem se šunka nerozpadne. |
4 | Mísu s masem zakryjeme a dáme do lednice uležet na 48 hodin. Těsně před vařením maso natlačíme do šunkovaru (nádoba na vaření šunky), zajistíme ji víčkem s pružinou a vložíme do velkého hrnce s vodou. Ve vodní lázni šunku vaříme při teplotě 70°C-75°C 1.5 hodiny. |
5 | Uvařenou šunku vyklopíme do mikrotenového sáčku, uzavřeme ho, pod tekoucí vodou zchladíme a necháme ji odležet v lednici do druhého dne. |
6 | Protože domácí šunka nemá žádné konzervační látky, je potřeba ji sníst nebo zpracovat v jídle do 2-3 dnů, pak se může kazit a už nebude tak dobrá. |
Poznámka
Domácí šunka bez rychlosoli má trochu našedlou barvu, pokud by to vadilo, můžete přidat 1/2 lžičky řeznické soli Pragandy, pak ale osolíme maso pouze 20g kuchyňské soli. Ale to už je věc každého kuchaře.