Recept

Domácí šunka vařená v šunkovaru

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 130 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 90 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 62910
Kategorie: Maso

Ingredience

0,5 polévková lžíce Cukr moučkový
200 g Kuřecí prsa
25 g Sůl
800 g Vepřová kýta
55 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

13% Kalorie 247 kcal
Kilojoule 1 035kJ
0% Sacharidy 1 g
21% Tuky 16 g
65% Sodík 1 g
43% Bílkoviny 24 g

Domácí šunka vařená v šunkovaru postup přípravy receptu:

1

Výběr masa je důležitý. Libovou kýtu a libové kuřecí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky přibližně velké jako do guláše (asi 3x3cm).

2

Kostky masa postupně budeme dávat do mísy a jednotlivé vrstvy masa prosolíme a nakonec maso posypeme 1/2 lžíce práškového cukru. Čistýma rukama maso musíme důkladně propracovat tak, že nejdřive maso promícháme, pak ho budeme hníst rukama tak dlouho, až se na okrajích bude vylučovat mazlavá bílkovina. Během tohoto hnětení budeme k masu přilévat vodu. Tento proces je velmi důležitý, čím déle maso hněteme, tím lépe. Trvá to přibližně 30 minut.

3

Pak z vypracovaného masa odebereme hrst, kterou pomeleme na masovém strojku a znovu ji do vypracovaného masa dobře zamícháme. Tímto způsobem se šunka nerozpadne.

4

Mísu s masem zakryjeme a dáme do lednice uležet na 48 hodin. Těsně před vařením maso natlačíme do šunkovaru (nádoba na vaření šunky), zajistíme ji víčkem s pružinou a vložíme do velkého hrnce s vodou. Ve vodní lázni šunku vaříme při teplotě 70°C-75°C 1.5 hodiny.

5

Uvařenou šunku vyklopíme do mikrotenového sáčku, uzavřeme ho, pod tekoucí vodou zchladíme a necháme ji odležet v lednici do druhého dne.

6

Protože domácí šunka nemá žádné konzervační látky, je potřeba ji sníst nebo zpracovat v jídle do 2-3 dnů, pak se může kazit a už nebude tak dobrá.

Poznámka

Domácí šunka bez rychlosoli má trochu našedlou barvu, pokud by to vadilo, můžete přidat 1/2 lžičky řeznické soli Pragandy, pak ale osolíme maso pouze 20g kuchyňské soli. Ale to už je věc každého kuchaře.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept