“Slepované” – tradiční vánoční cukroví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- “Slepované” – tradiční vánoční cukroví
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 62985 |
Kategorie: | Vánoční cukroví |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
75 g | Čokoláda mléčná |
140 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
1 ks | Kypřící prášek do pečiva |
100 g | Máslo čerstvé |
10 ml | Mléko polotučné |
420 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Ořechy vlašské |
1 balení | Salko karamel |
300 g | Tuk Hera jedlý |
20 g | Tuk ztužený |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 52,4mg |
Draslík | 73,6mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 61,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Čokoláda mléčná, Cukr moučkový, Ořechy vlašské, Tuk ztužený, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Tuk Hera jedlý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kypřící prášek do pečiva, Salko karamel nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
“Slepované” – tradiční vánoční cukroví postup přípravy receptu:
1 | Z hladké mouky, Hery, cukrů, vajec, vanilkové essence, kůry a kypřícího prášku vytvoříme hladké těsto. Je-li těsto příliš husté, přilijeme podle potřeby mléko. |
2 | Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odpočívat, aby se rozložily všechny chutě. |
3 | Druhý den těsto vyválíme na 2-3 mm silný plát a vykrajujeme z něj různé tvary. |
4 | Pečeme 10 minut na 180 °C – troubu však hlídáme. |
5 | Připravíme si krém – salko vyšleháme se změklým máslem. Tímto krémem potíráme vždy jednu část cukroví a přiklopíme ji druhou částí. |
6 | Na vodní páře rozpustíme čokoládu se ztuženým tukem a namáčíme do ní horní část slepovaného cukroví. Do ještě neztuhlé čokolády zatlačíme polovinu ořechů, nebo pokud nemáme poloviny tak ořechy nasekáme nahrubo a posypeme jím slepované. Já jsem použila i cukrářské kuličky – fantazii se meze nekladou. |
7 | Necháme ztuhnout a podáváme. |