Červená čočka s mrkví na vidličku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Červená čočka s mrkví na vidličku
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62993 |
Kategorie: | Teplé saláty |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
2 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
100 g | Čočka červená |
1 kávová lžička | Majoránka |
2 ks | Nové koření celé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,3 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
Dušená mrkev | |
---|---|
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
30 ml | Voda pitná |
Na ozdobu | |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 6,6mg |
Draslík | 403,6mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 86,5mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Čočka červená, Majoránka, Nové koření celé, Sůl, Voda pitná, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Olej olivový, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Petržel kudrnka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Červená čočka s mrkví na vidličku postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme potřebné suroviny: přebranou červenou čočku promyjeme v sítu a necháme ji okapat. Očistíme mrkev, cibuli a 2 stroužky česneku. Mrkev nastrouháme a odložíme ji. Jeden stroužek česneku prolisujeme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a odložíme si ji na ozdobu. |
2 | V rendlíku na oleji zpěníme cibuli, pak k ní přidáme čočku, zalijeme ji vodou v poměru 1:2, přidáme bobkový list, nové koření, malou snítku celerových listů, 1 celý stroužek česneku, majoránku a čočku přivedeme k varu. Snížíme teplotu a pod poklicí čočku vaříme 10 minut. Pokud ji budeme vařit déle, bude z ní o chvíli kaše. Čočku pár minut před dovařením osolíme. |
3 | Mezitím, než se čočka uvaří, v druhém rendlíku na másle, za stálého míchání, krátce orestujeme mrkev. Poté k ní přilijeme 20-30ml vody a pod poklicí ji dusíme asi 5-7 minut. |
4 | Z uvařené čočky vyjmeme koření a česnek. Přimícháme do ní dušenou mrkev s prolisovaným stroužkem česneku, podle chuti ji dosolíme, opepříme, dáme do misek, ozdobíme petrželkou a podáváme. |