Fleky se zelím a houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fleky se zelím a houbami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63106 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Dušené zelí s houbami | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
2 špetka | Cukr krupice |
70 g | Hlíva ústřičná |
80 g | Hříbky čerstvé |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Ocet kvasný lihový |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
3 špetka | Pepř černý mletý |
0,3 kávová lžička | Sůl |
40 ml | Voda pitná |
150 g | Zelí hlávkové bílé |
Vařené těstoviny | |
1 kávová lžička | Olej olivový |
1,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Těstoviny flíčky |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 418,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 112,3mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Nové koření celé, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hlíva ústřičná, Ocet kvasný lihový, Olej olivový, Pepř černý mletý, Olej olivový, Těstoviny flíčky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Fleky se zelím a houbami postup přípravy receptu:
1 | Očištěné hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čerstvé houby (např. hříbky, hlíva) očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší kousky. |
2 | V hrnci na oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní houby a za častého promíchání je téměř vysmažíme z vody. Poté je osolíme, ochutíme kmínem, pepřem a přidáme nakrájené zelí. Směs promícháme, podlijeme vodou (asi 40ml), přidáme bobkový list, nové koření a pod poklicí dusíme asi 10-12 minut. Občas zelí promícháme. Jakmile ztratí na objemu, dochutíme ho solí, cukrem (nebo stévií) a pár kapkami octa. Zelí pak případně dodusíme doměkka 5-7 minut. Chuť zelí by měla být mírně sladkokyselá. |
3 | Ve větším hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu, do vroucí vody nasypeme těstoviny (velké fleky) a uvaříme je podle návodu doměkka. Vaříme je přibližně 10 minut. Uvařené fleky scedíme, propláchneme pod studenou vodou a necháme okapat. Pak je dáme do vyhřáté mísy, pokapeme kvalitním olejem, promícháme a uchováme je v teple. |
4 | Do uvařených fleků vyklopíme podušené zelí s houbami, promícháme a podáváme. |