Dušená zelenina ze zahrádky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 38 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená zelenina ze zahrádky
Celkový čas: | 38 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 23 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63173 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
80 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule lahůdková |
80 g | Kedlubna |
0,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
0,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 ks | Paprika červená |
3 špetka | Pepř bílý |
80 g | Petržel kořen |
3 ks | Rajčata |
1 polévková lžíce | Smetana zakysaná extra light |
0,5 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Sýr Eidam cihla 30% |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 251,3mg |
Draslík | 838,5mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 6g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 122,9mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Kedlubna, Olej slunečnicový, Paprika červená, Pepř bílý, Petržel kořen, Rajčata, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Smetana zakysaná extra light, Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená zelenina ze zahrádky postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme zeleninu ze zahrádky: malou mrkev, menší kedlubnu, petržel, 1/4 celeru, lahůdkovou cibuli, papriku a zralá rajčata. Mrkev, kedlubnu, 1kořen petržele a kousek celeru nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli na kolečka, rajčata na čtvrtky a papriky na proužky. |
2 | V pánvi na oleji s máslem nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme ostatní zeleninu, kromě rajčat. Krátce vše s cibulí restujeme a pak pod poklicí při mírnější teplotě zeleninu dusíme téměř doměkka. Nakonec přidáme rajčata, dusíme je přibližně 3 minuty. |
3 | V míse rozmícháme vejce s nastrouhaným sýrem, zakysanou smetanou, solí, pepřem a touto směsí zeleninu zalijeme a pod poklicí dusíme do doby, až zatuhne. Občas ji ze spodu podebereme, aby se nepřipálila. |
4 | Takto připravenou zeleninu podáváme teplou i vychladlou. Dobrou chuť. |