Těsto na croissanty - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Těsto na croissanty
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 63201 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
125 g | Cukr krupice |
2 balení | Droždí sušené |
500 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
1000 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 78,1mg |
Draslík | 2,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 70,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Těsto na croissanty postup přípravy receptu:
1 | Z mouky, mléka, vody, droždí, cukru a soli vypracujeme těsto, které necháme hodinu kynout. Po vykynutí je dáme ještě na jednu hodinu do lednice v míse přikryté potravinářskou fólií. |
2 | Mezitíme si připravíme dva obdélníky pečícího papíru o velikost 20x40 cm. Poté papír přehneme tak, abychom získali dvě kapsy o velikosti 20x20 cm. V každé této kapse vyválíme jedno máslo na placku tak, aby bylo všude stejně silné. Dáme chladit do lednice. |
3 | Těsto rozdělíme na dvě poloviny a vyválíme ho na čtverec o velikosti 30x30 cm. Položíme na něj máslo tak, aby každý roh másla ukazoval do středu hrany čtverce. Těsto přehneme tak, abychom do něj máslo celé zabalili. Těsto teď vypadá jako dopis. Poté přehneme na třetiny, zabalíme do potravinářské fólie a necháme hodinu kynout v lednici. |
4 | Totéž uděláme s druhým těstem. |
5 | Po hodině těsto vezmeme z lednice – mělo by být krásně nakytuté – a rozválíme ho opět na čtverec o velikosti 30x30 cm. Poté opět přeložíme na třetiny a necháme hodinu kynout. |
6 | Totéž uděláme ještě jednou, dáme znovu na hodinu chladit. Poté opakujeme a tentokrát necháme kynout dvě hodiny. Tím jsme si připravili vrstvené těsto, ze kterých už můžeme snadno vytvořit máslové croissanty. |
7 | Pečeme 15 minut na 200 °C. |
Poznámka
Příprava je dlouhá, ale odměnou jsou croissanty lepší než kupované!