Bábovka s mandlemi a oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka s mandlemi a oříšky
Bábovka s mandlemi a oříšky
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 63284 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
100 g | Čokoláda hořká |
180 g | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
50 g | Mandle mleté |
250 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Ořechy lískové |
5 polévková lžíce | Sirup Golden |
1 špetka | Sůl |
1 kávová lžička | Tresť vanilková |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na vysypání | |
---|---|
30 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Na polevu | |
100 g | Čokoláda 70% kakao |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 304,1mg |
Draslík | 374,2mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 300,1mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,1mg |
Vitamín E | 5,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 54,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy lískové, Sůl, Tresť vanilková, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Sirup Golden, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Čokoláda 70% kakao mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bábovka s mandlemi a oříšky postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 165 °C, formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. |
2 | Rozinky namočíme do rumu. Čokoládu do těsta nasekáme nahrubo, mandle umeleme, oříšky nasekáme. Bílky se solí ušleháme do pevného sněhu. Mouku promícháme s kypřicím práškem, mandlemi, oříšky a čokoládou. |
3 | V míse utřeme změklé máslo s cukrem do pěny, vmícháme žloutky a alespoň 10 minut šleháme. Poté vmícháme sirup, vanilkový extrakt, okapané rozinky a směs mouky. Na závěr lehce vmícháme sníh z bílků. |
4 | Těsto vlijeme do připravené formy a v předehřáté troubě pečme 60 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená. |
5 | Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. |
6 | V mezičase rozpustíme, nejlépe ve vodní lázni, čokoládu na polevu a vychladlou bábovku jí přelijeme. |