Bábovka s mákem a švestkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bábovka s mákem a švestkami
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 63285 |
Kategorie: | Bábovky |
Ingredience
200 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
150 g | Mák mletý |
3 polévková lžíce | Mléko polotučné |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
140 g | Švestky sušené |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na formu | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Na posypání | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 92g |
---|---|
Cholesterol | 445,4mg |
Draslík | 624,8mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 446,3mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,3mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Švestky sušené, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mák mletý, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bábovka s mákem a švestkami postup přípravy receptu:
1 | Troubu předehřejeme na 160 °C, formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s mletým mákem. Bílky se 100 g cukru ušleháme do pevného sněhu. Sušené švestky vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat. |
2 | Smetanu ušleháme jen do polotuha spolu se 100 g cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Do smetany vmícháme rozšlehané žloutky, mléko, mouku a švestky. Do těsta lehce vmícháme sníh z bílků a těsto vlijeme do připravené formy. V předehřáté troubě pečeme bábovku 45 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená. |
3 | Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. |
4 | Podáváme posypanou moučkovým cukrem. |