Meruňková marmeláda - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Meruňková marmeláda
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 0 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 6332 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
700 g | Cukr krupice |
2 g | Kyselina citrónová |
1,7 kg | Meruňky |
1 ks | Pektin |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 889g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 68g |
Vitamín A | 33g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 170,0mg |
Vitamín E | 15,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Meruňky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kyselina citrónová, Pektin nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Meruňková marmeláda postup přípravy receptu:
1 | Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme. |
2 | V hrnci na mírném ohni je rozvaříme a poté propasírujeme přes cedník nebo jemné síto. K protlaku přidáme 150g cukru a na silném ohni cca 15min provaříme. Přidáme pektin smíchaný s trochou cukru, několik minut zahříváme a vmícháme zbytek cukru. |
3 | Vaříme dokud se cukr zcela nerozpustí, poté přidáme kyselinu citronovou a vaříme až začne džem rozsolovatět. |
4 | Nalijeme do zavařovacích sklenic, uzavřeme a na několik minut otočíme víčkem dolů. |
V receptu chybí množství meruněk, použila jsem 1 kg už bez pecek. Opravdu se dá postup zjednodušit v tom, že rozvařené meruňky rozmixujeme přímo v hrnci ponorným mixérem. Nevím, jestli byl použitý přírodní pektin bez dalších přísad nebo nějaký přípravek s konzervantem, chybí i gramáž tohoto přípravku. Použila jsem ten, který je na 1 kg ovoce a na 700 - 1000 g cukru. Dala jsem 700, jelikož se jedná o sladké ovoce a ke konci jsem přidávala kyselinu citrónovou. Všeobecně dodržíme postup uvedený výrobcem na sáčku, výrobců je povícero.