Valašské koláče s hruškami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Valašské koláče s hruškami
Valašské koláče s hruškami
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 63357 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
30 g | Cukr moučkový |
15 g | Droždí |
50 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
220 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
50 g | Mouka pšeničná hrubá |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
---|---|
2 ks | Cukr vanilka |
5 ks | Hřebíček |
400 g | Hrušky sušené |
4 polévková lžíce | Perník |
4 polévková lžíce | Povidla švestková |
4 polévková lžíce | Rum |
1 ks | Skořice celá |
600 ml | Voda pitná |
Na drobenku | |
40 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
40 g | Máslo čerstvé |
60 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na pokapání koláče | |
30 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Rum |
Na plech | |
30 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 80g |
---|---|
Cholesterol | 196,8mg |
Draslík | 478,7mg |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 215,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,9mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 31,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Hřebíček, Hrušky sušené, Rum, Skořice celá, Voda pitná, Cukr krupice, Rum mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka, Perník, Povidla švestková, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Valašské koláče s hruškami postup přípravy receptu:
1 | Plechy vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 160 °C. |
2 | Do prosáté hrubé a hladké mouky (odložíme si 30 g na posypání válu) přidáme sůl, uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, pár lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout. |
3 | V mezičase připravíme náplň. Sušené hrušky vložíme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme koření a pod poklicí za častého míchání dusíme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a odložíme, koření odstraníme a hrušky umeleme. Do hmoty přimícháme povidla, vanilkový cukr, rum, ustrouhaný perník a je-li hmota příliš hustá, zředíme vývarem z hrušek. Podle chuti můžeme směs i přisladit. |
4 | Drobenku připravíme promícháním sypkých surovin, do kterých konečky prstů zapracujeme lehce změklé máslo. |
5 | Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále vyválíme kulaté koláče (asi 5 mm silné). Placky přeneseme na plechy, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, placky pokryjeme náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté pečeme zhruba20 minut. |
6 | Upečené koláče vyjmeme z trouby a pokropíme směsí rozpuštěného másla a rumu. |