Recept

Valašské koláče s hruškami

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (42%)
ID receptu: 63357
Kategorie: Koláče

Ingredience

1 kávová lžička Citronová kůra
30 g Cukr moučkový
15 g Droždí
50 g Máslo čerstvé
150 ml Mléko polotučné
220 g Mouka pšeničná hladká T 650
50 g Mouka pšeničná hrubá
1 špetka Sůl
2 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí
Na náplň
2 ks Cukr vanilka
5 ks Hřebíček
400 g Hrušky sušené
4 polévková lžíce Perník
4 polévková lžíce Povidla švestková
4 polévková lžíce Rum
1 ks Skořice celá
600 ml Voda pitná
Na drobenku
40 g Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
40 g Máslo čerstvé
60 g Mouka pšeničná hrubá
Na pokapání koláče
30 g Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Rum
Na plech
30 g Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

40% Kalorie 794 kcal
Kilojoule 3 321kJ
36% Sacharidy 130 g
36% Tuky 27 g
8% Sodík 157 mg
22% Bílkoviny 13 g

Valašské koláče s hruškami postup přípravy receptu:

1

Plechy vymažeme máslem, troubu předehřejeme na 160 °C.

2

Do prosáté hrubé a hladké mouky (odložíme si 30 g na posypání válu) přidáme sůl, uděláme v mouce důlek, rozdrobíme do něj droždí, přidáme trochu cukru, pár lžic vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme ve zbylém mléce rozšlehané žloutky, rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Na teple pod utěrkou necháme asi hodinu kynout.

3

V mezičase připravíme náplň. Sušené hrušky vložíme do kastrolu, přilijeme vodu, přidáme koření a pod poklicí za častého míchání dusíme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a odložíme, koření odstraníme a hrušky umeleme. Do hmoty přimícháme povidla, vanilkový cukr, rum, ustrouhaný perník a je-li hmota příliš hustá, zředíme vývarem z hrušek. Podle chuti můžeme směs i přisladit.

4

Drobenku připravíme promícháním sypkých surovin, do kterých konečky prstů zapracujeme lehce změklé máslo.

5

Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, na pomoučeném vále vyválíme kulaté koláče (asi 5 mm silné). Placky přeneseme na plechy, okraje potřeme rozšlehaným vejcem, placky pokryjeme náplní, posypeme drobenkou a necháme ještě asi 15 minut kynout. Poté pečeme zhruba20 minut.

6

Upečené koláče vyjmeme z trouby a pokropíme směsí rozpuštěného másla a rumu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept