Aspik se zeleninou, šunkou a vejcem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 25 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Aspik se zeleninou, šunkou a vejcem
Celkový čas: | 25 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 63366 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
200 g | Sterilovaná zelenina Halali |
80 g | Šunka drůbeží |
1 ks | Vejce slepičí |
10 g | Želatina |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 245,3mg |
Draslík | 79,3mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 282,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Vejce slepičí, Želatina mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Šunka drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Sterilovaná zelenina Halali nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Aspik se zeleninou, šunkou a vejcem postup přípravy receptu:
1 | Sterilovanou zeleninu scedíme a nálev doplníme vodou ma množství 400ml. Nálev můžeme podle chuti přisolit nebo dokyselit. |
2 | Potom nálev nalijeme do hrnce, vmícháme bílou práškovou želatinu a necháme chvíli bobtnat. |
3 | Do dvou mističek dáme na dno čtvrtku vařeného vejce, polovinu okapané zeleniny a polovinu na kostičky nakrájené šunky. |
4 | Za stálého míchání zahřejeme nálev s želatinou na teplotu asi 60°C - nesmí se vařit. Nalijeme na dno misek, přidáme zbylé vejce, zeleninu a šunku. Dolijeme zbylým nálevem. |
5 | Aspik necháme 6 hodin tuhnout v chladničce. |
Poznámka
Voda na dolití nálevu podle potřeby.
Hned v začátku bych chtěla uporornit, že se asi v receptu nemá jednat o zeleninu s názvem Halali. To je rozmixovaná směs určená k rychlé přípravě např. svíčkové na smetaně. Použila jsem Kunovjanku. Nálevu je dosti málo, tak po přidání vody doporučuji ještě dobře ochutit na sladkokyselo + sůl, případně nálev převařit i s nějakým kořením a nechat zchladnout. Práškovou želatinu nechávám zhruba 15 i více minut nabobtnat a pak za stálého míchání opatně rozpouštím na slabém příkonu tepla. Jak je psáno v receptu, želatina nesmí překročit 60°C nebo dokonce zavařit. To by neztuhla, želatinu používám živočišnou. Počet porcí v receptu neodpovídá, dělala jsem 2 porce a ve skutečnosti to jsou porce 4, což jsem tak nějak očekávala :-) Jinak musím recept pochválit, kdo má rád různé aspikové misky tak si pochutná. Palec nahoru