Cizrna s bylinkami, zapečená se sýrem a šunkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 125 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cizrna s bylinkami, zapečená se sýrem a šunkou
Cizrna s bylinkami, zapečená se sýrem a šunkou
Celkový čas: | 125 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 105 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63385 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Do nákypu | |
---|---|
3 ks | Cibule lahůdková |
1,5 kávová lžička | Majoránka |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Olej sezamový |
4 kávová lžička | Pepř 4 barev |
1 ks | Pórek |
0,5 kávová lžička | Sůl |
95 g | Šunka krůtí |
35 g | Sýr balkánský |
35 g | Sýr Eidam cihla 30% |
35 g | Sýr Feta |
Vařená cizrna | |
200 g | Cizrna |
2 polévková lžíce | Libeček |
2 polévková lžíce | Saturejka |
750 g | Voda pitná |
Na ozdobu | |
9 ks | Rajčata Cherry |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 71g |
---|---|
Cholesterol | 254,4mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 47g |
Vitamín A | 518,4mg |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,4mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Majoránka, Olej sezamový, Sůl, Šunka krůtí, Sýr balkánský, Cizrna, Saturejka, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Pórek, Sýr Eidam cihla 30%, Sýr Feta, Libeček, Rajčata Cherry mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Cizrna s bylinkami, zapečená se sýrem a šunkou postup přípravy receptu:
1 | Dva dny předem 200g cizrny dáme do misky, zalijeme ji studenou vodou tak, aby byla pod hladinou. Namočenou cizrnu takto v teple nabobtnat a naklíčit, každý den ji ale musíme vyměnit vodu (v létě i 2x). Tímto způsobem namočení se zlepší chuť cizrny a její stravitelnost. |
2 | Před vařením cizrnu promyjeme v sítu pod tekoucí vodou, odstraníme černá zrníčka, dáme ji do hrnce, zalijeme vodou (asi 700-750ml). Přidáme čerstvé snítky omyté saturejky a libečku. Cizrnu vaříme doměkka minimálně 60-80 minut. Poté z uvařené cizrny odebereme slupky, které vyplavou na povrh a snítky bylinek. Uvařenou cizrnu scedíme. |
3 | Během vaření cizrny očistíme mladý pórek s lahůdkovou cibulkou a pokrájíme je na kroužky. Krůtí šunku v celku nakrájíme na kostičky. Sýr Eidam, Feta a balkánský slaný sýr nakrájíme též na stejné kostičky. Omytá cherry rajčátka odložíme je. |
4 | Troubu si předehřejeme na 200°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s pórkem, přidáme šunku, promícháme, přidáme cizrnu, podle chuti sůl, čerstvě pomletý pepř, majoránku a vše znovu dobře promícháme. Pak pekáček s cizrnou vložíme do středu trouby a zapečeme ji. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova. |
5 | Porce teplého cizrnového nákypu dáme na talíře, obložíme je na poloviny rozkrájenými cherry rajčátky a podáváme. |