Bramborové knedlíčky s tvarohem a kopřivovým pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové knedlíčky s tvarohem a kopřivovým pyré
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63392 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Voda na vaření brambor | |
---|---|
700 ml | Voda pitná |
Na vaření bramborových knedlíčků | |
2,5 l | Voda pitná |
Bramborové knedlíčky - těsto | |
120 g | Brambory |
40 g | Krupice dětská |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
1 ks | Vejce slepičí |
Na pokapání knedlíčků | |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
Na pomoučení válu | |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Kopřivové pyré | |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibulka jarní |
2 ks | Kopřiva |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na povaření kopřiv | |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 250,3mg |
Draslík | 516,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,1mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Voda pitná, Brambory, Sůl, Tvaroh měkký - nízkotučný, Vejce slepičí, Česnek, Cibulka jarní, Kopřiva, Sůl, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupice dětská, Olej olivový extra panenský, Mouka pšeničná hrubá, Olej olivový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bramborové knedlíčky s tvarohem a kopřivovým pyré postup přípravy receptu:
1 | Brambory ve slupce dobře omyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. vaříme je přibližně 20 minut. |
2 | V druhém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Velmi mladé jarní kopřivy omyjeme, vhodíme do vroucí vody a po několika sekundách je scedíme, necháme okapat, vychladlé pokrájíme, dáme do mísy, a rozmixujeme je na hrubší pyré. Očištěnou jarní cibulku pokrájíme na tenká kolečka. Stroužky česneku prolisujeme. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibulku, přidáme pyré z kopřiv a pod poklicí dusíme asi 4 minuty. Pak pyré ochutíme solí, česnekem, pepřem, přidáme vejce. Mícháme do doby, až vajíčko zatuhne. Pyré z kopřiv zakryjeme poklicí a uchováme ho teplé. |
3 | Uvařené brambory scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme vejce, krupici, tvaroh, sůl a těsto v míse je dobře promícháme. |
4 | V dalším hrnci přivedeme vodu se solí k varu. Na vál dáme trošku hrubé mouky, bramborové těsto znovu na vále dobře propracujeme, nesmí se lepit. Z těsta vytvoříme 2 válečky o průměru přibližně 4cm. Pak z válečku nakrájíme díly široké 2-3cm. Knedlíčky vhazujeme do vroucí vody, občas je promícháme a jakmile vyplují napovrch, vaříme je ještě 2-3 minuty. Vyjmeme je, dáme do mísy, pokapeme olejem, aby se k sobě nepřilepily. |
5 | Na talíře dáme porce bramborových knedlíčků, přidáme k nim teplé kopřivové pyré a hned podáváme. |