Restované marinované krevety s kuskusem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 33 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Restované marinované krevety s kuskusem
Restované marinované krevety s kuskusem
Celkový čas: | 33 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 22 minut |
Doba vaření: | 11 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63454 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Příloha | |
---|---|
6 ks | Rajčata Cherry |
Marináda | |
1 polévková lžíce | Limetková šťáva |
2 polévková lžíce | Med včelí |
1 kávová lžička | Olej chilli |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Zázvor mletý |
Restované marinované krevetky | |
100 g | Krevety tygří - loupané |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
2 špetka | Sůl |
Kuskus | |
1 ks | Avokádo |
100 g | Kuskus |
0,5 polévková lžíce | Olej olivový |
175 ml | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 54,1mg |
Draslík | 923,8mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 148,4mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 37,4mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Limetková šťáva, Med včelí, Zázvor mletý, Sůl, Avokádo, Kuskus mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Rajčata Cherry, Olej chilli, Olej olivový extra panenský, Krevety tygří - loupané, Olej olivový extra panenský, Olej olivový, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Restované marinované krevety s kuskusem postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme marinádu pro krevetky: do mísy dáme 1/2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku chilli oleje, 2 lžíce tekutého medu, 1 lžíci limetkové šťávy a 2 špetky mletého zázvoru. Vše dobře promícháme. |
2 | Zralé avokádo omyjeme, rozkrojíme, odstraníme pecku, oloupeme ho a pokrájíme na malé kostičky. Omytá cherry rajčátka rozkrájíme na poloviny a odložíme je do misky. |
3 | Zmrazené vyloupené krevetky bez střívka vyndáme z lednice přibližně 20 minut před přípravou. Necháme je povolit v pokojové teplotě, pak je v sítu dobře promyjeme pod tekoucí vodou, necháme okapat a osušíme je. Poté je vložíme do marinády, promícháme je tak, aby se celé marinádou obalily. Pak je necháme v chladu odležet 10-15 minut. |
4 | Chvíli předtím, než začneme restovat krevetky, připravíme si kuskus: v hrnci rozehřejeme 1/2 lžíce oleje, přisypeme 100g kuskusu a směs důkladně promícháme, až se zrníčka obalí olejem. Pak kuskus zalijeme vroucím zeleninovým vývarem (přesně 175ml) promícháme a necháme ho pod poklicí 5 minut nabobtnat. Poté do kuskusu přimícháme pokrájené avokádo. |
5 | V pořádně rozehřáté pánvi rozpálíme olivový olej, který rozetřeme po celém dnu. Poklademe na ně marinované krevetky tak, aby se vzájemně nepřekrývaly. Krevetky restujeme z jedné strany po 2-3 minutách, jakmile spodní strana krevetek zrůžoví, všechny obrátíme a restujeme je z druhé strany dorůžova. Hotové krevetky mají krásně růžovou, až oranžovou barvu, maso je jasně bílé, nesmí být průhledné. Pánev s krevetkami odstavíme z plotny, podle chuti je dosolíme. |
6 | Na talíře dáme porce kuskusu, obložíme ho krevetkami, rozkrájenými rajčátky a hned servírujeme. |