Pečené kroupy s hlívou ústřičnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené kroupy s hlívou ústřičnou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63457 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Vařené kroupy | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
150 g | Ječné kroupy |
1 kávová lžička | Majoránka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
330 ml | Voda pitná |
Restovaná hlíva | |
1 ks | Cibule |
120 g | Hlíva ústřičná |
0,3 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
Ostatní suroviny | |
1 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
40 g | Sýr Eidam cihla 30% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 65g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 327,0mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 68,1mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Majoránka, Sůl, Voda pitná, Cibule, Kmín celý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ječné kroupy, Hlíva ústřičná, Olej olivový, Pepř černý mletý, Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené kroupy s hlívou ústřičnou postup přípravy receptu:
1 | Dobře omyté kroupy dáme do hrnce, zalijeme je vodou a necháme 2 hodiny namočené. |
2 | Hlívu ústřičnou očistíme a pokrájíme na nudličky. Cibuli očistíme a pokrájíme nadrobno. Mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostičky. |
3 | Hrnec s kroupami (v té samé vodě) dáme na plotnu, přidáme sůl, majoránku, očištěný stroužek česneku a bobkový list. Kroupy přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a kroupy uvaříme téměř doměkka. Vaříme 40 minut, pak z nich vyjmeme česnek a bobkový list. |
4 | Troubu si předehřejeme na 190°C. V pekáčku na plotně rozehřejeme olej, na něm zprudka orestujeme hlívu, pak k ní přidáme cibuli a společně smažíme dorůžova. Hlívu ochutíme solí, kmínem a pepřem. Pak na hlívu s cibulí vyklopíme uvařené kroupy i se zbytkem tekutiny, přidáme pokrájenou mrkev, podle chuti sůl a vše promícháme. Pekáček zakryjeme poklicí a vložíme do rozehřáté trouby. Kroupy pečeme zakryté 10 minut, pak poklici odložíme a kroupy dopečeme přibližně dalších 10-15 minut. |
5 | Porce krup na talířích posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme je malými snítky omyté petrželky a hned podáváme. |