Jednoduchý recept

Muffiny s čedarem a bazalkou

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Mám přehled (65%)
ID receptu: 63502
Kategorie: Předkrmy

Ingredience

1 kávová lžička Bazalka
1 polévková lžíce Cukr krupice
1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
50 g Máslo čerstvé
50 ml Mléko polotučné
100 g Mouka pšeničná hladká T 650
1 kávová lžička Soda jedlá
1 špetka Sůl
70 g Sýr Čedar
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

10% Kalorie 196 kcal
Kilojoule 820kJ
4% Sacharidy 15 g
16% Tuky 12 g
11% Sodík 216 mg
11% Bílkoviny 6 g
Muffiny s čedarem a bazalkou

Muffiny s čedarem a bazalkou postup přípravy receptu:

1

Hladkou mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem a sodou do mísy. Část bílé mouky můžeme nahradit i celozrnnou moukou. Oproti obyčejné „bílé“ mouce se celozrnná mouka liší nejen barvou, ale také tím, že je mnohem zdravější. Díky tomu, že se v celozrnné mouce zpracovávají zrna i se slupkou, je tato mouka obohacena o velké množství vlákniny, železa, vitamíny B1 a B2, zinek a železo. Pro začátek bude stačit když nahradíme jen jednu čtvrtinu bílé mouky. Jak budeme s celozrnnou moukou více pracovat, získáme s ní více zkušeností a můžeme nahrazovat i ve větších poměrech. Základní pravidlo zní, že celozrnná mouka potřebuje více tekutiny, proto přidáme více mléka.

2

Čedar nastrouháme nahrubo a přidáme ho do mouky.

3

Bazalku nasekáme najemno a spolu se špetkou soli ji také přidáme do moučné směsi. Získali jsme tak sypké suroviny zvlášť.

4

Nyní se vrhneme na tekuté suroviny: Máslo rozpustíme a vmícháme do něj cukr. Mícháme, dokud máslo nevychladne a cukr se nerozpustí. Pak do této směsi vyklepneme vejce a přidáme mléko. Šleháme do pěny.

5

Teď můžeme vše spojit do jedné hmoty. Vznikne nám poněkud husté těsto – ale to nevadí, tak to má být. Pokud se nám zdá těsto až příliš husté (viz obrázek – takhle má těsto vypadat), můžeme je zředit mlékem.

6

Teď už plníme nejlépe silikonové formy na muffiny do dvou třetin výšky. Rozpuštěný sýr se totiž lepí, tak by se nám nemuselo podařit muffiny vyklopit vcelku.

7

Po 20 minutách pečení na 200 °C budou mít muffiny krásnou čepičku.

Poznámka

Vyzkoušet můžeme různé druhy sýrů a bylinek, ke kozímu sýru se například hodí tymián, k nivě už bych dala méně výraznou bylinu. Přidat můžeme i nějakou zeleninu – například sušená rajčata nebo chilli papričky.

Ach jo, ještě nikdo nepřidal komentář.

Vyzkoušej recept a napiš jak se ti povedl.
Ostatní uživatele to také zajímá

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept