Krůtí maso se šípkovou omáčkou a knedlíkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krůtí maso se šípkovou omáčkou a knedlíkem
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 63561 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
1 ks | Badyán |
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer bulvový |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
1500 ml | Hovězí vývar základní |
1 ks | Knedlík houskový |
800 g | Krůtí maso |
1 kávová lžička | Majoránka čerstvá |
2 ks | Mrkev kořen |
3 ks | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 g | Perník |
2 ks | Petržel kořen |
200 ml | Pomerančová šťáva |
1 polévková lžíce | Rajčatový protlak |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 ks | Skořice celá |
1 kávová lžička | Sůl |
1 kávová lžička | Tymián čerstvý |
100 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 116,6mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 20g |
Vitamín A | 6g |
Vitamín B6 | 1,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 106,6mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Citronová šťáva, Cukr krupice, Hovězí vývar základní, Nové koření celé, Petržel kořen, Pomerančová šťáva, Sádlo škvařené, Skořice celá, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Badyán, Knedlík houskový, Krůtí maso, Majoránka čerstvá, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Perník mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rajčatový protlak nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Krůtí maso se šípkovou omáčkou a knedlíkem postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky. Smícháme je s červeným vínem a polovinou šípkové zavařeniny a s pomerančovou šťávou. Přidáme tymián, majoránku, nové koření, badyán, skořici, bobkový list a pepř. Do této směsi naložíme přes noc krůtí maso. |
2 | Druhý den krůtí maso vyjmeme. Marinádu přecedíme, aby byla tekutina a zelenina zvlášť. |
3 | Ve velkém hrnci rozpálíme sádlo a opečeme na něm slaninu na kostičky a cibuli nakrájenou na hrubo dosklovita. |
4 | Přidáme krůtí maso a opečeme ho ze všech stran. Poté maso vyjmeme a na jeho místo dáme cukr krystal, který necháme zkaramelizovat a poté přidáme zeleninu i koření z marinády. Orestujeme ji a poté ji zalijeme šťávou z marinády a přidáme zbylou šípkovou zavařeninu. Přidáme i rajský protlak. |
5 | Do hrnce vrátíme maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Vaříme aspoň hodinu doměkka (záleží na velikosti masa). |
6 | Poté maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Osolíme a opepříme podle chuti, pokud je potřeba ochutíme citronovou šťávou. |
7 | V případě potřeby zahustíme strouhaným perníkem. |
8 | Knedlík nakrájíme na plátky a napaříme, krůtí maso nakrájíme na tenké plátky. |
9 | Na talíře rozložíme knedlíky a plátky masa, zalijeme omáčkou a podáváme. |