Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Bigos 5 1
Celkový čas: 200 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 180 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (42%)
ID receptu: 63576
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

4 ks Bobkový list
4 ks Cibule
1 hrst Houby sušené
1500 g Hovězí maso přední
1200 ml Hovězí vývar základní
8 ks Jalovec
1 polévková lžíce Protlak rajčatový
3 polévková lžíce Sádlo škvařené
10 ks Švestky sušené
300 g Vepřový bok uzený
200 ml Víno červené
150 ml Voda pitná
1000 g Zelí hlávkové bílé
1500 g Zelí kysané

Nutriční hodnoty jedné porce

82% Kalorie 1,616 kcal
Kilojoule 6 760kJ
73% Sacharidy 263 g
47% Tuky 35 g
74% Sodík 1 g
143% Bílkoviny 80 g
Bigos
  • Bigos
  • 1
  • Bigos
  • 2
  • Vložit obrázek

Bigos postup přípravy receptu:

1

Houby namočíme do vody, ze syrového zelí obereme zvadlé listy a zelí nakrouháme na nudličky, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, kysané zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme, maso i klobásy nakrájíme na kostky, švestky nakrájíme na kousky.

2

Na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme maso s klobásou, zarestujeme, přidáme protlak, pár vteřin smažíme, přidáme syrové zelí, zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a koření a na mírném plameni dusíme.

3

V kastrolku dusíme houby ve vodě, v níž jsme je měli namočené.

4

Na zbylém sádle podusíme kysané zelí, zalijeme vínem, necháme vydusit, zalijeme zbylým vývarem a dusíme doměkka.

5

Když je maso téměř dušené, přilijeme k němu uvařené houby, udušené kysané zelí a švestky. Směs dodusíme. Případně ještě dochutíme.

Komentáře a hodnocení

 
bruschetta
Bigos
Skvělé jídlo do chladných dnů. Jen se mi nechtělo mýt tři kastroly, takže jsem vařila postupně v jednom hrnci - po částečném podušení hovězího masa jsem přidala vepřové, houby a zelí a dodusila. Už čerstvě uvařené to bylo výborné, ale po rozležení to nemělo chybu. Doporučuju :)

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept