Bigos - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 200 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bigos
Celkový čas: | 200 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 63576 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
4 ks | Bobkový list |
4 ks | Cibule |
1 hrst | Houby sušené |
1500 g | Hovězí maso přední |
1200 ml | Hovězí vývar základní |
8 ks | Jalovec |
1 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
10 ks | Švestky sušené |
300 g | Vepřový bok uzený |
200 ml | Víno červené |
150 ml | Voda pitná |
1000 g | Zelí hlávkové bílé |
1500 g | Zelí kysané |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 262g |
---|---|
Cholesterol | 184,3mg |
Draslík | 5g |
Vláknina | 68g |
Vitamín A | 518,2mg |
Vitamín B6 | 2,4mg |
Vitamín B12 | 2,6mg |
Vitamín C | 162,6mg |
Vitamín E | 2,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Hovězí maso přední, Hovězí vývar základní, Sádlo škvařené, Švestky sušené, Víno červené, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Zelí kysané mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené, Jalovec, Protlak rajčatový, Vepřový bok uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Bigos postup přípravy receptu:
1 | Houby namočíme do vody, ze syrového zelí obereme zvadlé listy a zelí nakrouháme na nudličky, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, kysané zelí vyjmeme z nálevu a překrájíme, maso i klobásy nakrájíme na kostky, švestky nakrájíme na kousky. |
2 | Na sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme maso s klobásou, zarestujeme, přidáme protlak, pár vteřin smažíme, přidáme syrové zelí, zalijeme polovinou vývaru, přidáme sůl a koření a na mírném plameni dusíme. |
3 | V kastrolku dusíme houby ve vodě, v níž jsme je měli namočené. |
4 | Na zbylém sádle podusíme kysané zelí, zalijeme vínem, necháme vydusit, zalijeme zbylým vývarem a dusíme doměkka. |
5 | Když je maso téměř dušené, přilijeme k němu uvařené houby, udušené kysané zelí a švestky. Směs dodusíme. Případně ještě dochutíme. |
Skvělé jídlo do chladných dnů. Jen se mi nechtělo mýt tři kastroly, takže jsem vařila postupně v jednom hrnci - po částečném podušení hovězího masa jsem přidala vepřové, houby a zelí a dodusila. Už čerstvě uvařené to bylo výborné, ale po rozležení to nemělo chybu. Doporučuju :)