Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 80 minut
Doba vaření: 10 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63606
Kategorie: Charloty

Ingredience

200 g Borůvky
200 g Celozrnné sušenky
1 ks Citrony
300 ml Créme fraiche
100 g Cukr krupice
3 polévková lžíce Cukr moučkový
650 g Jahody lesní
200 g Maliny
250 g Mascarpone
100 g Máslo čerstvé
200 g Piškoty cukrářské
1 ks Vanilkový lusk
80 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

29% Kalorie 572 kcal
Kilojoule 2 393kJ
15% Sacharidy 54 g
52% Tuky 39 g
5% Sodík 109 mg
8% Bílkoviny 5 g

Šarlota cheesecaková postup přípravy receptu:

1

Celozrnné sušenky (nebo grahamové krekry) můžeme rozmixovat, nebo je vložit do plastového sáčku a válečkem je rozdrtit na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Vzniklou sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky otevírací, kulaté dortové formy o průměru 23 cm. Formu napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem.

2

Mascarpone, crème fraîche, 3 lžíce moučkového cukru, semena vyškrábaná z vanilkového lusku a najemno nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu prošleháme ve velké míse. Vanilkový lusk si uschováme pro pozdější využití. Tuto náplň naneseme na sušenkový základ, uhladíme a vše dáme nejlépe přes noc ztuhnout.

3

Během chlazení máme spoustu času na přípravu jahodového protlaku. Jahody ( 300 g ), vanilkový lusk bez semen a 100 g krupicového cukru zahříváme v rendlíku s 80 ti ml vody, dokud jahody nezměknou a tekutina se stane sirupovitou. Vše protlačíme sítem ( použijeme pouze tekutinu ) a necháme vychladnout.

4

Cheesecake vyjmeme z formy až těsně před podáváním. Nejdříve nožem s kulatou špičkou uvolníme náplň od ráfku, ráfek odstraníme a základ s náplní přesuneme na tác. Z každého cukrářského piškotu odkrojíme asi čtvrtinu jeho délky, aby byl jeden konec piškotu rovný. Piškoty postavíme těsně vedle sebe okolo dortu, kulatým koncem nahoru. Takto vzniklý "plot" nebo "hradba" by měl přečnívat alespoň 3 cm nad náplň, aby utvořil ohrádku pro ovoce. Piškoty po obvodu cheesecake převážeme ozdobnou stuhou. Na náplň upravíme maliny, borůvky a jahody a potřeme trochou jahodového protlaku. Nedáváme ho však příliš mnoho, aby nevytekl mezi piškoty na tác a nevsákl se do stuhy. Všechen zbývající protlak podáváme ve džbánku spolu s porcemi dezertu. Po nakrájení získáme 8 porcí nádherného a vynikajícího dezertu.

Poznámka

Pokud dostanete na tento dezert chuť na podzim, můžete využít sezonní ovoce - například krátce povařenou směs hrušek a ostružin, místo lesního ovoce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept