Šarlota cheesecaková - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šarlota cheesecaková
Šarlota cheesecaková
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63606 |
Kategorie: | Charloty |
Ingredience
200 g | Borůvky |
200 g | Celozrnné sušenky |
1 ks | Citrony |
300 ml | Créme fraiche |
100 g | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
650 g | Jahody lesní |
200 g | Maliny |
250 g | Mascarpone |
100 g | Máslo čerstvé |
200 g | Piškoty cukrářské |
1 ks | Vanilkový lusk |
80 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 53g |
---|---|
Cholesterol | 63,1mg |
Draslík | 93,2mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 29,8mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Citrony, Cukr krupice, Cukr moučkový, Maliny, Piškoty cukrářské, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Créme fraiche, Jahody lesní, Mascarpone, Máslo čerstvé, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Celozrnné sušenky nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Šarlota cheesecaková postup přípravy receptu:
1 | Celozrnné sušenky (nebo grahamové krekry) můžeme rozmixovat, nebo je vložit do plastového sáčku a válečkem je rozdrtit na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Vzniklou sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky otevírací, kulaté dortové formy o průměru 23 cm. Formu napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem. |
2 | Mascarpone, crème fraîche, 3 lžíce moučkového cukru, semena vyškrábaná z vanilkového lusku a najemno nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu prošleháme ve velké míse. Vanilkový lusk si uschováme pro pozdější využití. Tuto náplň naneseme na sušenkový základ, uhladíme a vše dáme nejlépe přes noc ztuhnout. |
3 | Během chlazení máme spoustu času na přípravu jahodového protlaku. Jahody ( 300 g ), vanilkový lusk bez semen a 100 g krupicového cukru zahříváme v rendlíku s 80 ti ml vody, dokud jahody nezměknou a tekutina se stane sirupovitou. Vše protlačíme sítem ( použijeme pouze tekutinu ) a necháme vychladnout. |
4 | Cheesecake vyjmeme z formy až těsně před podáváním. Nejdříve nožem s kulatou špičkou uvolníme náplň od ráfku, ráfek odstraníme a základ s náplní přesuneme na tác. Z každého cukrářského piškotu odkrojíme asi čtvrtinu jeho délky, aby byl jeden konec piškotu rovný. Piškoty postavíme těsně vedle sebe okolo dortu, kulatým koncem nahoru. Takto vzniklý "plot" nebo "hradba" by měl přečnívat alespoň 3 cm nad náplň, aby utvořil ohrádku pro ovoce. Piškoty po obvodu cheesecake převážeme ozdobnou stuhou. Na náplň upravíme maliny, borůvky a jahody a potřeme trochou jahodového protlaku. Nedáváme ho však příliš mnoho, aby nevytekl mezi piškoty na tác a nevsákl se do stuhy. Všechen zbývající protlak podáváme ve džbánku spolu s porcemi dezertu. Po nakrájení získáme 8 porcí nádherného a vynikajícího dezertu. |
Poznámka
Pokud dostanete na tento dezert chuť na podzim, můžete využít sezonní ovoce - například krátce povařenou směs hrušek a ostružin, místo lesního ovoce.