Zapečený kapr v bramborách s kořenovou zeleninou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený kapr v bramborách s kořenovou zeleninou
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63612 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Citrony |
Ochucený kapr | |
---|---|
3 polévková lžíce | Celer - nať |
1 kávová lžička | Hořčice plnotučná |
200 g | Kapr obecný |
0,3 kávová lžička | Kmín drcený |
2 špetka | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel hladkolistá |
2 špetka | Sůl česneková |
Zelenina | |
100 g | Brambory |
60 g | Celer bulvový |
50 g | Kedlubna |
2 špetka | Kmín drcený |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Olej chilli |
4 špetka | Pepř 4 barev |
2 špetka | Sůl |
Na vytření pekáčku | |
0,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Smetanová zálivka | |
1 kávová lžička | Hořčice plnotučná |
1 špetka | Kmín drcený |
1 špetka | Pepř bílý |
50 ml | Smetana 6% (do kávy) |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 73,5mg |
Draslík | 762,8mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 194,6mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 52,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Kapr obecný, Kmín drcený, Brambory, Celer bulvový, Kedlubna, Kmín drcený, Sůl, Olej slunečnicový, Kmín drcený, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Hořčice plnotučná, Pepř černý mletý, Mrkev kořen, Olej chilli, Pepř 4 barev, Hořčice plnotučná, Smetana 6% (do kávy) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Petržel hladkolistá, Sůl česneková nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Zapečený kapr v bramborách s kořenovou zeleninou postup přípravy receptu:
1 | Omyté snítky petrželové (3 lžíce) a celerové natě (3 lžíce) necháme okapat. Porce kapra omyjeme, osušíme, zabalíme do snítek petrželky a celeru. Necháme je v chladu 1 hodinu provonět. Pak z nich odebereme snítky bylinek, porce kapra potřeme z obou stran troškou hořčice, ochutíme je solí, pepřem a kmínem. |
2 | Troubu si předehřejeme na 180°C. Očistíme, oloupeme a omyjeme zeleninu: brambory, mrkev, celer a kedlubnu. Vše pokrájíme na plátky. V míse zeleninu promícháme s chilli olejem, solí, pepřem 4 barev a kmínem. |
3 | Do vymaštěného pekáčku střídavě poklademe 1/2 plátků brambor, kedlubny, mrkve a celeru. Pak na zeleninu položíme porce kapra (bez bylinek). Na ně poklademe 2/2 celerových plátků, kedlubny, mrkve a nakonec povrch pokryjeme bramborami. V misce smícháme smetanu s hořčicí, kmínem a solí. Povrch brambor polijeme smetanou, pekáček zakryjeme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby. |
4 | Pečeme 35 minut, pak pekáček odkryjeme a zeleninu s kaprem pečeme dalších 20 minut. Když je povrch upečený dozlatova a okraje mají zlatohnědou kůrku, je pokrm hotový. Omytý citrón osušíme a pokrájíme na čtvrtky. |
5 | Porce brambor se zeleninou dáme na talíře, k nim položíme porce měkkého kapra, ozdobíme čtvrtkami citrónu a hned servírujeme. Dobrou chuť. |