Banánový cheesecake ( se zmrzlinou ) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Banánový cheesecake ( se zmrzlinou )
Banánový cheesecake ( se zmrzlinou )
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63616 |
Kategorie: | Cheesecake |
Ingredience
4 ks | Banány |
1,5 ks | Citrony |
200 g | Cukr krupice |
55 g | Cukr muscovado |
30 g | Hrozinky |
0,3 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
170 g | Mascarpone |
55 g | Máslo čerstvé |
75 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g | Ořechy vlašské |
0,3 kávová lžička | Potravinářská barva |
100 ml | Rum |
4 kávová lžička | Skořice mletá |
410 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
200 g | Sýr krémový |
1 ks | Vejce slepičí |
4 plátek | Želatina bílá plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 118,8mg |
Draslík | 386,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 354,3mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,6mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Banány, Citrony, Cukr krupice, Hrozinky, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Rum, Skořice mletá, Sýr krémový, Vejce slepičí, Želatina bílá plátky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mascarpone, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Cukr muscovado, Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Banánový cheesecake ( se zmrzlinou ) postup přípravy receptu:
1 | Předehřejeme troubu na 180 °C. |
2 | Připravíme si základní vrstvu. Dva malé banány spolu s citronovou šťávou z půlky citronu rozmixujeme, nebo rozmačkáme vidličkou na hladké pyré. 55 gramů změklého másla a 55 gramů tmavého cukru muscovado utřeme ve velké míse do pěny. Přidáme jedno vejce a ještě chvíli třeme. Na vzniklou pěnu prosejeme mouku a čtvrt lžičky kypřicího prášku, přidáme banánové pyré, lžičku mleté skořice, kousky vlašských ořechů a rozinky, vše důkladně zpracujeme. Hotovou základní směs upravíme do otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme nejprve vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova 15 - 20 minut ( správně upečené těsto by mělo být při zmáčknutí uprostřed pružné ). Formu vyndáme z trouby a necháme vychladnout. |
3 | Pokračujeme přípravou náplňe. Přelijeme 4 plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do mísy vložíme smetanový sýr, mascarpone a 100 gramů krupicového cukru, dohladka prošleháme. Rozmixujeme, nebo vidličkou rozmačkáme dva malé banány a citronovou šťávu z jednoho citronu a vešleháme do hmoty se smetanovým sýrem. Smetanu ke šlehání se dvěma lžičkami skořice dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou. Ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a rozpustíme je v zahřáté smetaně se skořicí. Přecedíme, abychom odstranili všechny kousky želatiny, která se nerozpustila a vmícháme do krému ze smetanového sýra. Zakapeme několika kapkami žlutého potravinářského barviva a hotovou náplň upravíme na vychladlý základ v dortové formě. Formou jemně poklepeme, aby se utvořila rovnoměrně vysoká vrstva náplně. Cheesecake dáme do chladničky a necháme ztuhnout přes noc, minimálně ale alespoň 3 hodiny. |
4 | Poslední fází je příprava rumové omáčky na pokapání dezertu. 100 gramů másla, 100 gramů krupicového cukru a lžičku mleté skořice za stálého míchání zahříváme v rendlíku, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme 160 ml smetany ke šlehání a povaříme několik minut. Rendlík odstavíme a vmícháme rum. Necháme vychladnout. |
5 | Cheesecake podáváme pokapaný rumovou omáčkou a posypaný bílou čokoládou. |
Poznámka
Vysokým vykrajovacím kolečkem můžeme do ztuhlé náplně vykrojit pět prohlubní, tím samým kolečkem vykrojit válečky z vanilkové zmrzliny a těsně před servírováním je vložit do prohlubní.