Recept

Cheesecake s arašídovým krokantem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 190 minut
Doba přípravy: 110 minut
Doba vaření: 80 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63623
Kategorie: Cheesecake

Ingredience

200 g Arašídy
250 g Celozrnné sušenky
50 g Čokoláda na vaření
300 g Cukr krupice
5 polévková lžíce Máslo arašídové
100 g Máslo čerstvé
50 g Máslo solené
80 ml Sirup zlatý
500 g Smetana 33% (šlehačka)
0,8 kávová lžička Soda jedlá
600 g Sýr krémový
450 g Tvaroh tučný
1 kávová lžička Vanilková pasta
4 ks Vejce slepičí
2 l Voda pitná
200 g Zdobení cukrářské

Nutriční hodnoty jedné porce

38% Kalorie 747 kcal
Kilojoule 3 126kJ
12% Sacharidy 42 g
78% Tuky 59 g
14% Sodík 272 mg
31% Bílkoviny 17 g

Cheesecake s arašídovým krokantem postup přípravy receptu:

1

Předehřejeme troubu na 170 °C.

2

Začneme sušenkovým základem. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry a 50 gramů solených arašídu rozmixujeme, nebo vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme válečkem na drobné kousky. Vložíme do mísy a promícháme s předehřátým máslem ( 100 g ). Hotovou směs vtlačíme zadní stranou lžíce na dno formy, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou, otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obalíme ji potravinářskou folií a postavíme do pekáče naplněného zhruba do poloviny tak, aby voda nepřetékala přes okraj, ani nenatekla do formy.

3

Do mísy vložíme tvaroh, smetanový sýr, 250 gramů smetany ke šlehání, vejce a arašídové máslo a vše nahladko prošleháme. Vmícháme kousky čokolády/čokoládové čočky a hmotu - náplň upravíme na sušenkový základ. Takto naplněnou formu ve vodní lázni vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu až hodinu a čtvrt dozlatova. Povrch náplně musí být ztuhlý až na malé místo uprostřed, na kterém můžeme pozorovat mírné chvění. Vyjmeme z trouby, necháme zcela vychladnout a pak formu uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně však přes noc.

4

Příprava krokantu. 200 gramů krupicového cukru dáme do rendlíku, přilijeme zlatý třtinový ( nebo světlý kukuřičný ) sirup a 40 ml vody. Zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak přivedeme k varu a svaříme na stupeň, kterému říkáme "tvrdá kulička". Teplota by měla být 122 °C, zde je nejlepší použít cukrářský teploměr. Pokud ho nemáme, vaříme cukr asi 5 minut, pak malé množství roztoku opatrně kápneme do studené vody a když se vytvoří kulička, která je po vytažení z vody pevná, je to důkaz, že už je roztok správně svařený. Přidáme 150 gramů solených arašídů, arašídové máslo, vanilkovou pastu a solené máslo a důkladně promícháme. Směs ztuhne. Vmícháme do ní necelou lžičku jedlé sody a pak ji velmi opatrně, protože je horká, vyklopíme na pečicí plech vytřený tukem. Rozestřeme po celém plechu asi do výšky 1 cm a necháme vychladnout. Studený krokant rozdrtíme na kousky válečkem, nebo rozlámeme na kousky rukama.

5

Už máme skoro hotovo..Vyjmeme cheesecake z formy, naplníme cukrářský sáček ušlehanou tuhou šlehačkou a nanášíme malé hvězdičky po okraji dezertu. Celkem uděláme tři kruhy hvězdiček, jen uprostřed zůstane volné místo. Dezert posypeme arašídovým krokantem a ten ozdobíme rozehřátou čokoládou. Tenké linky nám pomůže udělat vidlička. Dáme znovu vychladit. Po rozřezání získáme 12 porcí fantastického cheesecake.

Poznámka

Tento cheesecake je velmi sytý, raději podáváme menší porce. Pro přípravu tohoto dezertu budeme potřebovat i cukrářský teploměr, pečicí plech a cukrářský sáček s trubičkou s otvorem ve tvaru velké hvězdičky.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept