Cheesecake s arašídovým krokantem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 190 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cheesecake s arašídovým krokantem
Cheesecake s arašídovým krokantem
Celkový čas: | 190 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 110 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63623 |
Kategorie: | Cheesecake |
Ingredience
200 g | Arašídy |
250 g | Celozrnné sušenky |
50 g | Čokoláda na vaření |
300 g | Cukr krupice |
5 polévková lžíce | Máslo arašídové |
100 g | Máslo čerstvé |
50 g | Máslo solené |
80 ml | Sirup zlatý |
500 g | Smetana 33% (šlehačka) |
0,8 kávová lžička | Soda jedlá |
600 g | Sýr krémový |
450 g | Tvaroh tučný |
1 kávová lžička | Vanilková pasta |
4 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
200 g | Zdobení cukrářské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 209,5mg |
Draslík | 144,7mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 765,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 123,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Máslo arašídové, Soda jedlá, Sýr krémový, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Arašídy, Čokoláda na vaření, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Tvaroh tučný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Celozrnné sušenky, Máslo solené, Sirup zlatý, Vanilková pasta, Zdobení cukrářské nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Cheesecake s arašídovým krokantem postup přípravy receptu:
1 | Předehřejeme troubu na 170 °C. |
2 | Začneme sušenkovým základem. Celozrnné sušenky, nebo grahamové krekry a 50 gramů solených arašídu rozmixujeme, nebo vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme válečkem na drobné kousky. Vložíme do mísy a promícháme s předehřátým máslem ( 100 g ). Hotovou směs vtlačíme zadní stranou lžíce na dno formy, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou, otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obalíme ji potravinářskou folií a postavíme do pekáče naplněného zhruba do poloviny tak, aby voda nepřetékala přes okraj, ani nenatekla do formy. |
3 | Do mísy vložíme tvaroh, smetanový sýr, 250 gramů smetany ke šlehání, vejce a arašídové máslo a vše nahladko prošleháme. Vmícháme kousky čokolády/čokoládové čočky a hmotu - náplň upravíme na sušenkový základ. Takto naplněnou formu ve vodní lázni vložíme do předehřáté trouby a pečeme hodinu až hodinu a čtvrt dozlatova. Povrch náplně musí být ztuhlý až na malé místo uprostřed, na kterém můžeme pozorovat mírné chvění. Vyjmeme z trouby, necháme zcela vychladnout a pak formu uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně však přes noc. |
4 | Příprava krokantu. 200 gramů krupicového cukru dáme do rendlíku, přilijeme zlatý třtinový ( nebo světlý kukuřičný ) sirup a 40 ml vody. Zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Pak přivedeme k varu a svaříme na stupeň, kterému říkáme "tvrdá kulička". Teplota by měla být 122 °C, zde je nejlepší použít cukrářský teploměr. Pokud ho nemáme, vaříme cukr asi 5 minut, pak malé množství roztoku opatrně kápneme do studené vody a když se vytvoří kulička, která je po vytažení z vody pevná, je to důkaz, že už je roztok správně svařený. Přidáme 150 gramů solených arašídů, arašídové máslo, vanilkovou pastu a solené máslo a důkladně promícháme. Směs ztuhne. Vmícháme do ní necelou lžičku jedlé sody a pak ji velmi opatrně, protože je horká, vyklopíme na pečicí plech vytřený tukem. Rozestřeme po celém plechu asi do výšky 1 cm a necháme vychladnout. Studený krokant rozdrtíme na kousky válečkem, nebo rozlámeme na kousky rukama. |
5 | Už máme skoro hotovo..Vyjmeme cheesecake z formy, naplníme cukrářský sáček ušlehanou tuhou šlehačkou a nanášíme malé hvězdičky po okraji dezertu. Celkem uděláme tři kruhy hvězdiček, jen uprostřed zůstane volné místo. Dezert posypeme arašídovým krokantem a ten ozdobíme rozehřátou čokoládou. Tenké linky nám pomůže udělat vidlička. Dáme znovu vychladit. Po rozřezání získáme 12 porcí fantastického cheesecake. |
Poznámka
Tento cheesecake je velmi sytý, raději podáváme menší porce. Pro přípravu tohoto dezertu budeme potřebovat i cukrářský teploměr, pečicí plech a cukrářský sáček s trubičkou s otvorem ve tvaru velké hvězdičky.