Recept

Cheesecake s tureckým medem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 165 minut
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 75 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63645
Kategorie: Cheesecake

Ingredience

200 g Celozrnné sušenky
200 g Cukr třtinový
0,3 kávová lžička Kyselý vinan draselný
130 g Máslo čerstvé
12 polévková lžíce Med včelí
160 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Soda jedlá
1 špetka Sůl
600 g Sýr krémový
1 ks Vaječný bílek slepičí
2 kávová lžička Vanilková pasta
4 ks Vejce slepičí
2 l Voda pitná
300 ml Zakysaná smetana

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 495 kcal
Kilojoule 2 073kJ
10% Sacharidy 36 g
50% Tuky 37 g
15% Sodík 290 mg
12% Bílkoviny 7 g

Cheesecake s tureckým medem postup přípravy receptu:

1

Připravíme turecký med. Tři lžíce tekutého medu, cukr, kyselý vinan draselný, čtvrt lžičky vanilkové pasty, špetku soli, máslo a 60 ml vody dáme do rendlíku s těžkým dnem. Rendlík musí být dostatečně velký, protože směs po přidání jedlé sody ztrojnásobí objem. Zahříváme, dokud se nerozpustí cukr a nerozehřeje máslo.Roztok svaříme na stupeň, kterému říkáme "tvrdá kulička". Teplota by měla být 122 °C, zde je nejlepší použít cukrářský teploměr. Pokud ho nemáme, vaříme cukr asi 5 minut, pak malé množství roztoku opatrně kápneme do studené vody a když se vytvoří kulička, která je po vytažení z vody pevná, je to důkaz, že už je roztok správně svařený. Odstavíme rendlík a do karamelu vmícháme lžičku jedlé sody, poté ihned roztok vyklopíme na pečicí plech vytřený tukem nebo na silikonovou podložku a necháme vychladnout. Vystydlý turecký med pomocí válečku nalámeme na kousky. Polovinu uložíme do vzduchotěsné nádoby k pozdějšímu použití - na zdobení a druhou polovinu použijeme do náplně.

2

Připravíme si sušenkový základ. Rozehřejeme troubu na 170 °C. Rozmixujeme celozrnné sušenky / grahamové krekry, nebo je vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme válečkem na drobečky. Vložíme do mísy a promícháme s předehřátým máslem ( 100 g ). Hotovou směs vtlačíme zadní stranou lžíce na dno formy, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou, otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obalíme ji potravinářskou folií a postavíme do pekáče naplněného zhruba do poloviny tak, aby voda nepřetékala přes okraj, ani nenatekla do formy.

3

Příprava náplně. Prošleháme v míse zakysanou smetanu, smetanový sýr, smetanu ke šlehání, 120 ml medu, 4 vejce - včetně bílků a lžičku vanilkové pasty. V další míse ušleháme do pěny bílek z dalšího vejce a přimícháme kousky tureckého medu. Kousky přidáme ke směsi na náplň a promícháme. Hotovou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě.

4

Formu uloženou v pekáči s vodou vložíme do předehřáté trouby a ve vodní lázni pečeme 45 - 60 minut. Že máme dobře upečeno poznáme, když je náplň ztuhlá až na malé místo ve středu, to by mělo zůstat měkké. Turecký med na povrchu bude zkaramelizovaný a v náplni vytvoří výrazná tmavá místa.

5

Formu vyjmeme z vodní lázně a dezert necháme vystydnout. Poté ho vložíme do chladničky a necháme nejméně tři hodiny vychladit. Před servírováním na mírném ohni rozehřejeme lžíci medu a potřeme jím povrch cheesecake. Nakonec posypeme kousky tureckého medu. Po rozřezání získáme 12 porcí lahodného dezertu.

Poznámka

Při přípravě tohoto receptu budeme potřebovat silikonovou podložku, nebo pečicí plech vytřený tukem a cukrářský teploměr ( není nezbytně nutný ).

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept