Cheesecake s tureckým medem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 165 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cheesecake s tureckým medem
Cheesecake s tureckým medem
Celkový čas: | 165 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 75 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63645 |
Kategorie: | Cheesecake |
Ingredience
200 g | Celozrnné sušenky |
200 g | Cukr třtinový |
0,3 kávová lžička | Kyselý vinan draselný |
130 g | Máslo čerstvé |
12 polévková lžíce | Med včelí |
160 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
600 g | Sýr krémový |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 kávová lžička | Vanilková pasta |
4 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
300 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 177,5mg |
Draslík | 168,2mg |
Vláknina | 80,0mg |
Vitamín A | 921,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Med včelí, Soda jedlá, Sůl, Sýr krémový, Vaječný bílek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Celozrnné sušenky, Kyselý vinan draselný, Vanilková pasta nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Cheesecake s tureckým medem postup přípravy receptu:
1 | Připravíme turecký med. Tři lžíce tekutého medu, cukr, kyselý vinan draselný, čtvrt lžičky vanilkové pasty, špetku soli, máslo a 60 ml vody dáme do rendlíku s těžkým dnem. Rendlík musí být dostatečně velký, protože směs po přidání jedlé sody ztrojnásobí objem. Zahříváme, dokud se nerozpustí cukr a nerozehřeje máslo.Roztok svaříme na stupeň, kterému říkáme "tvrdá kulička". Teplota by měla být 122 °C, zde je nejlepší použít cukrářský teploměr. Pokud ho nemáme, vaříme cukr asi 5 minut, pak malé množství roztoku opatrně kápneme do studené vody a když se vytvoří kulička, která je po vytažení z vody pevná, je to důkaz, že už je roztok správně svařený. Odstavíme rendlík a do karamelu vmícháme lžičku jedlé sody, poté ihned roztok vyklopíme na pečicí plech vytřený tukem nebo na silikonovou podložku a necháme vychladnout. Vystydlý turecký med pomocí válečku nalámeme na kousky. Polovinu uložíme do vzduchotěsné nádoby k pozdějšímu použití - na zdobení a druhou polovinu použijeme do náplně. |
2 | Připravíme si sušenkový základ. Rozehřejeme troubu na 170 °C. Rozmixujeme celozrnné sušenky / grahamové krekry, nebo je vložíme do plastového sáčku a rozdrtíme válečkem na drobečky. Vložíme do mísy a promícháme s předehřátým máslem ( 100 g ). Hotovou směs vtlačíme zadní stranou lžíce na dno formy, kterou jsme předem vytřeli máslem a vyložili pečicím papírem. Použijeme kulatou, otevírací dortovou formu o průměru 23 cm. Obalíme ji potravinářskou folií a postavíme do pekáče naplněného zhruba do poloviny tak, aby voda nepřetékala přes okraj, ani nenatekla do formy. |
3 | Příprava náplně. Prošleháme v míse zakysanou smetanu, smetanový sýr, smetanu ke šlehání, 120 ml medu, 4 vejce - včetně bílků a lžičku vanilkové pasty. V další míse ušleháme do pěny bílek z dalšího vejce a přimícháme kousky tureckého medu. Kousky přidáme ke směsi na náplň a promícháme. Hotovou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě. |
4 | Formu uloženou v pekáči s vodou vložíme do předehřáté trouby a ve vodní lázni pečeme 45 - 60 minut. Že máme dobře upečeno poznáme, když je náplň ztuhlá až na malé místo ve středu, to by mělo zůstat měkké. Turecký med na povrchu bude zkaramelizovaný a v náplni vytvoří výrazná tmavá místa. |
5 | Formu vyjmeme z vodní lázně a dezert necháme vystydnout. Poté ho vložíme do chladničky a necháme nejméně tři hodiny vychladit. Před servírováním na mírném ohni rozehřejeme lžíci medu a potřeme jím povrch cheesecake. Nakonec posypeme kousky tureckého medu. Po rozřezání získáme 12 porcí lahodného dezertu. |
Poznámka
Při přípravě tohoto receptu budeme potřebovat silikonovou podložku, nebo pečicí plech vytřený tukem a cukrářský teploměr ( není nezbytně nutný ).