Jáhlová kaše s akátovým medem a tykví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 33 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jáhlová kaše s akátovým medem a tykví
Celkový čas: | 33 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 18 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63646 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
Pyré z tykve | |
---|---|
2 ks | Hřebíček |
1 špetka | Sůl |
150 g | Tykev |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Na dochucení kaše | |
2 polévková lžíce | Hrozinky |
4 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
Jáhlová kaše | |
200 g | Jáhly - loupané proso |
4 polévková lžíce | Med akátový |
630 ml | Mléko polotučné |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 113g |
---|---|
Cholesterol | 31,5mg |
Draslík | 706,7mg |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 160,6mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,1mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hřebíček, Sůl, Tykev, Voda pitná, Hrozinky, Ořechy vlašské, Jáhly - loupané proso, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Med akátový, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jáhlová kaše s akátovým medem a tykví postup přípravy receptu:
1 | Malou omytou a osušenou tykev rozkrojíme, vydlabeme lžicí semínka, potřebnou část tykve pokrájíme na kostky a dáme ji do rendlíku. Podlijeme ji troškou vody, přidáme špetku soli, hřebíček a dýni podusíme doměkka přiližně 8 minut. Poté ji scedíme, necháme odkapat, dáme ji do mísy a rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré. Hrozinky v sítu doře promyjeme a necháme odkapat. |
2 | Uvaříme si jáhlovou kaši: jáhly nejdříve velmi dobře několikrát promyjeme v horké vodě, abychom je zbavili jejich hořkosti. Pak je dáme do rendlíku, přilijeme mléko v poměru 1:3 a přivedeme k varu. Vaříme docela prudce asi 8-10 minut (dáváme pozor, aby mléko nevykypělo), poté plotýnku vypneme a jáhly necháme dojít dalších 10 minut. Jakmile vstřebají všechno mléko, přimícháme k nim med, dýňové pyré a skořici. |
3 | Na talíře dáme jáhlovou kaši, posypeme ji ořechy, hrozinkami a teplou hned podáváme. |