Domácí zdravé bulky ze špaldové mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí zdravé bulky ze špaldové mouky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63649 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
0,5 ks | Droždí sušené |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
80 ml | Mléko polotučné |
145 g | Mouka celozrnná špaldová |
155 g | Mouka špaldová |
2 polévková lžíce | Olej sezamový |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
120 ml | Voda pitná |
Posypání těsta a válu | |
1,5 polévková lžíce | Mouka špaldová |
Na potření a posypání | |
0,5 polévková lžíce | Kmín celý |
30 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Sezam - semena |
4 polévková lžíce | Slunečnice - semena |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 28,5mg |
Draslík | 78,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 54,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí sušené, Kmín drcený, Olej sezamový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Kmín celý, Sezam - semena, Slunečnice - semena mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka celozrnná špaldová, Mouka špaldová, Pepř černý mletý, Mouka špaldová, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí zdravé bulky ze špaldové mouky postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme hladkou špaldovou mouku, přidáme k ní celozrnnou mouku, sůl, kmín, pepř, sušené droždí a vajíčko. Vše promícháme a postupně budeme míchat a přidávat vlahou vodu, olej a vlahé mléko. Těsto promícháme vařečkou, poté nejlépe vypracujeme čistou rukou. Těsto by mělo být vláčné a nesmí lepit. Poprášíme ho troškou mouky, zakryjeme utěrkou a necháme v teple 20-30 minut vykynout. |
2 | Troubu si předehřejeme na 185°C. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, pokrájíme ho na 8-9 dílů. Z každého dílu těsta vytvarujeme malou kulatou bulku. Vytvořené bulky poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Znovu je necháme 12-15 minut kynout. Pak je potřeme vlahým mlékem, posypeme semínky slunečnic, sezamu a kmínem. Bulky pečeme přibližně 20 - 25 minut dozlatova. |
3 | Upečené bulky necháme vychladnout. |
Poznámka
Vlastní upečené pečivo můžeme v polovině rozkrojit, natřít pomazánkou nebo obložit zeleninou, sýrem, šunkou - podle chuti.