Recept

Datlovo-pekanový cheesecake

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 190 minut
Doba přípravy: 90 minut
Doba vaření: 100 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (0%)
ID receptu: 63656

Ingredience

650 g Créme fraiche
80 g Cukr krupice
100 g Cukr muscovado
0,3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
40 g Mandle
60 g Mouka pšeničná hladká T 650
110 g Máslo čerstvé
40 g Ořechy pekanové
400 g Salko karamel
250 ml Smetana 33% (šlehačka)
600 g Sýr krémový
1 špetka Sůl
5 ks Vejce slepičí
2 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

33% Kalorie 653 kcal
Kilojoule 2 733kJ
7% Sacharidy 24 g
79% Tuky 59 g
11% Sodík 221 mg
16% Bílkoviny 9 g

Datlovo-pekanový cheesecake postup přípravy receptu:

1

Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C a začneme přípravou základu. Do pěny ušleháme 60 gramů změklého másla a 60 gramů cukru muscovado, přidáme jedno vejce a znovu prošleháme. Na vzniklou pěnu prosejeme mouku a čtvrt lžičky kypřicího prášku, přidáme vrchovatou lžíci crème fraîche, nadrobno nakrájené pekanové ořechy a datle. Vlijeme těsto do otevírací dortové formy o o průměru 23 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 15 - 20 minut. Správné upečení poznáme podle toho, že základ je uprostřed při jemném stisknutí pružný a vrátí se do původního tvaru. Základ necháme ve formě vychladnout a snížíme teplotu v troubě na 170 °C. Po vychladnutí obalíme formu potravinářskou folií a postavíme ji do pekáče do poloviny naplněného vodou tak, aby voda po zahřátí nevytékala z pekáče ani nenatekla do formy.

2

Nyní připravíme náplň. Dohladka prošleháme crème fraîche ( 600 ml ), smetanový sýr, čtyři vejce a karamelové kondenzované mléko ( nebo dulce de leche ). Náplň upravíme na základ ve formě a formu ve vodní lázni vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi hodinu až hodinu a čtvrt dozlatova. Náplň musí být ztuhlá, kromě malého místa ve středu dortu, na kterém je při poklepání vidět mírné chvění. Vyjmeme formu z vodní lázně a oddělíme náplň od ráfku nožem s kulatou špičkou, aby nepopraskala. Necháme vychladnout a na nejméně tři hodiny, ideálně však přes noc vložíme do chladničky.

3

Nakonec připravíme karamelovou omáčku. 80 g krupicového a 40 gramů cukru muscovado, 50 g másla, špetku soli a 200 ml smetany ke šlehání zahříváme v rendlíku s těžkým dnem na mírném ohni,tak dlouho, dokud se nerozpustí cukr a omáčka nezhoustne. Odstavíme rendlík, přilijeme dalších 50 ml smetany ke šlehání a necháme vychladnout. Omáčku podáváme k cheesecake, který rozkrájíme na 12 porcí. Jednotlivé porce ozdobíme kopečkem crème fraîche nebo sbírané smetany.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept