Cheesecake s kardamonem a růžemi - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cheesecake s kardamonem a růžemi
Cheesecake s kardamonem a růžemi
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63677 |
Kategorie: | Cheesecake |
Ingredience
160 g | Cukr krupice |
25 ks | Kardamom |
0,3 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
250 g | Mascarpone |
60 g | Máslo čerstvé |
300 g | Mléko odpařené |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
140 g | Pistácie |
0,3 kávová lžička | Potravinářská barva |
80 ml | Růžová voda |
160 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Sýr Ricotta |
2 ks | Vejce slepičí |
6 plátek | Želatina bílá plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 76g |
---|---|
Cholesterol | 108,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 49g |
Vitamín A | 280,9mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,2mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kardamom, Kypřicí prášek do pečiva, Pistácie, Sýr Ricotta, Vejce slepičí, Želatina bílá plátky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mascarpone, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Růžová voda, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Mléko odpařené, Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Cheesecake s kardamonem a růžemi postup přípravy receptu:
1 | Předehřejeme troubu na 180 °C. |
2 | Najemno rozmixujeme vyloupané pistácie ( 115 g ). Do velké mísy dáme změklé máslo a krupicový cukr, utřeme do pěny. Přidáme vejce a znovu třeme. Vsypeme prosetou mouku s kypřicím práškem, rozmixované pistácie a důkladně promícháme. Upravíme hotové těsto do otevírací dortové formy o průměru 23 cm. Formu předtím vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15-20 minut do zlatohněda. Těsto by mělo zůstat pružné a po zmáčknutí ve středu dortu by se povrch měl vrátit do původního tvaru. Korpus necháme ve formě vychladnout. |
3 | Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do velké mísy vložíme mascarpone, ricottu a 100 gramů krupicového cukru, nahladko prošleháme. Rozdrtíme tobolky ( 25 tobolek ) kardamomu, zbavíme slupek a černá semena roztlučeme v hmoždíři do jemného prášku. Odpařené mléko a smetanu ke šlehání nalijeme do rendlíku, přidáme kardamomový prášek a růžovou vodu, vaříme na mírném ohni, dokud se asi třetina tekutiny neodpaří. Odstavíme a necháme zchladnout. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a plátky přidáme do rendlíku. Promícháváme, dokud se želatina nerozpustí, pak tekutinu přecedíme ( abychom odstranili všechny kousky nerozpuštěné želatiny ) a vešleháme do krému s ricottou, můžeme přidat několik kapek růžového potravinářského barviva. Náplň nalijeme na dortový korpus ve formě a necháme ho tuhnout v chladničce alespoň 3 hodiny, ideálně však přes noc. |
4 | Nakonec cheesecake ozdobíme krystalizovanými okvětními lístky růží, pokrájenými pistáciemi a jedlým lesklým prachem. |
Poznámka
Luxusní dezert pro slavnostní příležitosti. Přípravu krystalizovaných růžových lístků popisuji v receptu: Cheesecake s krystalizovanými květy