Švédský cheesecake s kardamomem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Švédský cheesecake s kardamomem
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63713 |
Kategorie: | Cheesecake |
Ingredience
80 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
7 g | Droždí |
20 ks | Kardamom |
200 g | Marcipánová hmota surová |
250 g | Mascarpone |
60 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko plnotučné |
465 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vanilkový lusk |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 117,2mg |
Draslík | 780,8mg |
Vláknina | 40g |
Vitamín A | 70,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 14,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 119,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Kardamom, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marcipánová hmota surová, Mascarpone, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Švédský cheesecake s kardamomem postup přípravy receptu:
1 | Dvacet kardamomových tobolek nahrubo roztlučeme v hmoždíři a odstraníme z nich zelené slupky. Rozdrtíme černá semena na jemný prášek. Teplé mléko, droždí a 30 gramů krupicového cukru promícháme v konvičce na mléko a necháme na teplém místě přibližně deset minut, dokud se na povrchu nevytvoří hustá pěna. |
2 | Do mísy kuchyňského robotu prosejeme 460 gramů hladké mouky, přidáme sůl, dvě rozšlehaná vejce, 60 gramů másla, kardamon a promícháme. Přidáme kvásek a hnětacím hákem nízkou rychlostí 2 minuty těsto zpracováváme. Potom rychlost zvýšíme a hněteme dalších asi 8 minut. Těsto musí být vláčné a měkké. Pokud těsto hněteme ručně, bude nám to trvat asi 10 - 15 minut. |
3 | Do velké mísy dáme mascarpone, jedno vejce a 50 gramů krupicového cukru. Dohladka prošleháme. Rozpůlíme vanilkový lusk a semena do krému vmícháme. |
4 | Natlačíme rukama těsto do pekáče o rozměrech 34 x 24 cm ( pekáč napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem )a upravíme na něj náplň. Na okrajích necháme volné místo. Naplněnou formu postavíme na teplé místo a necháme těsto kynout přibližně hodinu, objem by se měl zdvojnásobit. |
5 | Předehřejeme troubu na 180 °C. |
6 | Vložíme formu do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 20 - 30 minut. Necháme vychladnout a pak dezert ostrým, zoubkovaným nožem nakrájíme na 12 čtverců. |
7 | Do cukrářského zdobicího sáčku s velkou trubičkou dáme šlehačku a na každém dílu dezertu vytvoříme růžičku. Ostrým nožem, nebo škrabkou na zeleninu nakrájíme tenké nudličky marcipánu a na šlehačku je nalámeme. Marcipán se lépe krájí, když ho předtím asi na 10 minut uložíme do mrazničky. Čtverce pak poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat. |
Poznámka
Protože je na tomto dezertu šlehačka, měl by se podávat ihned, nebo uchovávat v chladničce. měl by se spotřebovat v den přípravy.